Тайната на вкусно приготвената храна са начинът, старанието и любовта, с които дарявате ястието, докато то се готви. Един от елементите, който никога не трябва да пропускате е добавянето на подправки към храната. И то не просто подправки, а правилните.
Няма домакиня, която да не се е чудила коя е най-подходящата подправка за приготвянето на пилешкото или агнешкото месо, или за нова рецепта, която й е дошла на ум и иска да експериментира, но не е сигурна дали вкусът на риба и риган няма да си противоречат.
Съществуват някои неписани закони в кулинарията, които не позволяват смесването на определени съставки. Най-подходящата съставка обаче е тази, която най-много ви харесва. А дали това е така можете лесно да проверите. Ако експериментирате с нова сушена тревичка или билка, просто разтъркайте малко от нея в дланта си и задръжте за 1-2 минути, така че да се затопли. Опитайте на мирис и вкус. Ако пробата остави приятно усещане и не ви се стори прекалено натрапчиво или дори неприятно, то спокойно можете да забърквате манджата.
Но все пак ето и някои традиционни продукти, както и подправките, които, ако добавите към тях, никога няма да сбъркате.
Хляб - анасон, босилек, кимион, кардамон, канела, кориандър, кимион, копър, чесън, лимонова кора, портокалова кора, риган, маково семе, розмарин, шафран, градински чай, мащерка
Боб – кимион, лют червен пипер, чили, риган, магданоз, черен пипер, градински чай, чубрица, мащерка
Телешко - черен пипер, босилек, дафинов лист, чили, кориандър, къри, кимион, чесън, риган, горчица, магданоз, розмарин, салвия, чубрица, естрагон, мащерка
Сирене - босилек, кимион, целина семена, кервел, чили, лук, кориандър, кимион, копър, чесън, хрян, лимонова кора, риган, мента, синап, индийско орехче, червен пипер, магданоз, черен пипер, градински чай, естрагон, мащерка
Пиле - бахар, босилек, дафинов лист, канела, чили, къри, копър, чесън, джинджифил, лимонова трева, горчица, червен пипер, черен пипер, розмарин, шафран, градински чай, чубрица, смрадлика, естрагон, мащерка
Яйца - босилек, чили, лук, къри, копър, джинджифил, лимонова кора, риган, червен пипер, магданоз, черен пипер, градински чай, естрагон, мащерка
Риба - анасон, босилек, дафинов лист, лют червен пипер, целина (семена), лук, къри, копър , чесън, джинджифил, лимонова кора, горчица, риган, магданоз, розмарин, мащерка, шафран, градински чай, чубрица, естрагон, риган
Плодове - бахар, анасон, кардамон, канела, карамфил, кориандър, джинджифил, мента
Агнешко - босилек, дафинов лист, канела, кориандър, кимион, къри, копър, чесън, риган, мента, горчица, риган, магданоз, розмарин, чубрица, естрагон, мащерка
Картофи - босилек, кимион, целина (семена), лук, кориандър, копър, риган, червен пипер, магданоз, маково семе, розмарин, естрагон, мащерка
Супи - босилек, дафинов лист, чили, лук, кимион, копър, чесън, риган, магданоз, черен пипер, розмарин, салвия, чубрица, звезден анасон, мащерка
Сладкиши - бахар, анасон, кардамон, канела, карамфил, копър, джинджифил, лимонова кора, индийско орехче, мента, портокалова кора, розмарин, звезден анасон
Домати - босилек, дафинов лист, целина (семена), канела, чили, къри, копър, чесън, джинджифил, лимонена трева, риган , магданоз, розмарин, чубрица, естрагон, мащерка
Зеленчуци - чили, лук, къри, копър, риган, магданоз, чубрица, мащерка
Салати и дресинги - босилек, кимион, целина семена, див лук, копър, копър, чесън, хрян, лимонова кора, lovage, риган, мента, горчица, риган, магданоз, розмарин, смрадлика, естрагон, мащерка
И накрая: преди да използвате подправките е добре да проверите дали все още са годни за консумация. Първият и сигурен знак, че с тях всичко е наред, е ароматът, който трябва да се е запазил въпреки продължителния престой в бурканчето на най-горния рафт. Срокът на годност за всяка малка тайна в кухненския шкаф е строго индивидуален, но подправките и билките, които са цели (като например сушена лютива чушка), имат по-дълъг срок на годност.
Срок на годност на повечето цели подправки и билки
Листа и цветове – 1 година
Семена - 2 години
Корени – 2 години
Срок на годност на повечето натрошени подправки и билки
Листа и цветове – 6 месеца
Семена – 6 месеца
Корени – 1 година