Непоносимостта към лактоза е много често срещана. Всъщност се смята, че засяга над 70% от населението на света. Хората с непоносимост към лактоза изпитват храносмилателни проблеми, когато ядат млечни продукти, което може да има отрицателен ефект върху качеството им на живот. 

Какво е лактоза и какво представлява непоносимостта към лактоза?

Непоносимостта към лактоза е храносмилателно разстройство, причинено от невъзможността за усвояване на лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти. Причинява различни симптоми, включително подуване на корема, диария и коремни спазми. Има възможност висок прием на лактоза да се изрази и в кожни и дихателни проблеми, като акне и астма. Хората с непоносимост към лактоза не получават достатъчно от ензима лактаза, който е необходим за усвояване на лактозата. Лактозата е дизахарид и се състои от по една молекула, всяка от простите захари глюкоза и галактоза. Лактазният ензим е необходим за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза, които след това могат да се абсорбират в кръвния поток и да се използват за енергия. Без достатъчно лактаза, лактозата се придвижва през червата, неусвоена и причинява храносмилателни проблеми. Лактозата се намира и в кърмата и почти всеки се ражда със способността да я смила. Много рядко се наблюдава непоносимост към лактоза при деца на възраст под пет години. С напредване на възрастта прогресивно се намалява производството на лактаза в организма, което е основна причина с времето да започнем да изпитваме и дискомфорт от прием на голямо количество продукти, съдържащи лактоза.

Накратко: Непоносимостта към лактоза е невъзможността за усвояване на лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти. Причинява се от намалено производство на ензима лактаза в червата, типично при напредване на възрастта.

Каква е причината за непоносимост към лактоза?

Има два основни типа непоносимост към лактоза, които имат различни причини.

Първична непоносимост към лактоза

Първичната непоносимост към лактоза е най-често срещаната. Причинява се от намаляване на производството на лактаза с напредване на възрастта и следователно възможността за абсорбиране на лактоза става все по-малка.

Вторична непоносимост към лактоза

Вторичната непоносимост към лактоза е по-рядко срещана. Причина може да е конкретно заболяване, стомашна интервенция или автоимунно заболяване като цьолиакия.

Накратко: Първичната непоносимост към лактоза е често срещана и включва намалено производство на лактаза, което се наблюдава с напредване на възрастта. Вторичната непоносимост към лактоза се причинява от възпаление в червата, инфекция или заболяване.

Какви са симптомите на непоносимост към лактоза?

Ако не се обърне специално внимание, непоносимостта към лактоза може да причини тежки храносмилателни проблеми и да влоши качеството на живот.

Най-честите симптоми са:

  • Подуване на корема
  • Коремни спазми
  • Газове
  • Диария
  • Водна задръжка и подпухналост

Някои хора изпитват също спешност да отидат до тоалетна, гадене, повръщане, болка в долната част на корема и запек. Диарията се появява поради неусвоена лактоза в тънките черва, което кара водата да се придвижва в храносмилателния тракт. След като достигне дебелото черво, лактозата се ферментира от бактериите в червата, образувайки късоверижни мастни киселини и газове. Това причинява подуване на корема, метеоризъм и болки. Тежестта на симптомите може да варира в зависимост от това колко лактоза сте консумирали и колко тялото може да понесе – всеки организъм има различен толеранс. 

Накратко: Непоносимостта към лактоза може да причини редица храносмилателни проблеми. Основните симптоми са подуване на корема, газове, коремни спазми и диария.

Вижте как се диагностицира непоносимостта към лактоза >>>

Как се диагностицира непоносимостта към лактоза?

Ако изпитвате спазми, подуване на корема или имате диария след пиене на мляко или ядене и пиене на млечни продукти, то има голям шанс да става дума за непоносимост към лактоза. Потвърдителните тестове измерват лактазната активност в организма. Тези тестове включват:

Тест за непоносимост към лактоза

Тестът за непоносимост към лактоза е кръвен тест, който измерва реакцията на тялото ви към течност, която съдържа високи нива на лактоза.

Тест за дишане с водород

Тест за дишане с водород измерва количеството водород в дъха ви след консумация на напитка с високо съдържание на лактоза. Ако тялото ви не може да усвои лактозата, вместо това бактериите в червата ще я разградят. Процесът, при който бактериите разграждат захари като лактоза, се нарича ферментация. Ферментацията отделя водород и други газове. Тези газове се абсорбират и в крайна сметка издишват. Ако не усвоявате напълно лактозата, тестът за дишане с водород ще покаже по-високо от нормалното количество водород в дъха ви.

Тест за киселинност на изпражненията

Този тест се прави по-често при кърмачета и деца. Той измерва количеството млечна киселина в пробата на изпражненията. Млечната киселина се натрупва, когато бактериите в червата ферментират неусвоената лактоза.

Проба-грешка

Това е самостоятелен тест, с който може да изключите всички млечни продукти или част от млечните храни и напитки, за да проследите дали ще имате подобрение в някои от споменатите симптоми. Този вариант ще ви позволи самостоятелно да определите степента си на толеранс към лактоза и при наличие на подобрение да продължите да консумирате любимите си продукти, но най-често в по-ограничени количества. След изключване на група млечни храни или на всички млечни е необходимо да отделите поне 20 дни, за да усетите сериозно намаляване на редица симптоми.

Намаляване на лактоза означава намаляване на млечни продукти

Избягването на лактоза означава избягване на млечни продукти, които са богати и на ценни хранителни вещества. Млечни продукти е терминът, използван за описване на мляко или продукти, произведени от мляко. Те са източници на протеини, калций и витамини като A, B12 и витамин Д. Тази комбинация от хранителни вещества е важна за костите, но и за цялостното здраве. Включването на млечни продукти във вашия хранителен режим е свързано с по-висока минерална плътност на костите, което може да помогне за намаляване на риска от фрактури на костите с напредването на възрастта. Въпреки това, хората с непоносимост към лактоза може да се наложи да намалят или премахнат млечните продукти от диетата си, като потенциално пропускат някои хранителни вещества, които трябва да бъдат приети с алтернативни храни.

Накратко: Млечните продукти са богати на много хранителни вещества и са добър източник на калций. Намаляването на млечни продукти означава, че вместо тях трябва да набавяте хранителни вещества от други храни (посочени в статията).

Очаквайте втора част на Лактозата и непоносимостта към нея - как да се справим?