Нездравословните храни са една от причините за повишаване на нивото на холестерола в кръвта. Тук е мястото да уточним, че съществуват два вида холестерол – единият е „добър”, а другият „лош”. Единият е полезен за организма, а другият се съдържа в кръвта ни, но не трябва да надвишава определени количества.

Почти няма човек, който да не обича да си похапва пържени картофки, месо, сирене, мляко и всички храни, които повишават съдържание на холестерол в организма. Ние ви предлагаме да замените някои от изкушенията с по-добрите и здравословни техни братя, без да се лишавате от вкуса и насладата от храната.

орехиПоръсете с орехи вместо с крутони
Въглехидратите могат да причинят повишаването на нивата на протеините с ниска плътност, познати още като „лош” холестерол. За по-здравословна салата избягвайте наситените с въглехидрати крутони. На тяхно място поръсете с орехи, които са пълни с полиненаситени мазнини, които ще стимулират образуването на „добрия” холестерол в организма.

виноСипете си вино вместо коктейл
Учени открили, че приемът на умерени количества алкохол може да повиши количествата на "добрия" холестерол в кръвта, съобщава health.com. Но консумацията на коктейли и всякакви видове комбиниран алкохол с плодови сокове, не е най-добрата опция, поради високото съдържание на въглехидрати. Затова по-здравословният вариант е да изпиете чаша вино, която съдържа едва една десета от количеството въглехидрати, които се съдържат в един коктейл например. Като бонус ще получите и солидна доза антиоксиданти – флаваноиди. Препоръчваното разумно количество вино на ден е 2 чаши за мъжете и една за жените.

соя"Да” на олющените соеви ядки, “не” на кашкавала и бисквитките
Ако коремчето ви жално „заръмжи” 1-2 часа преди да е дошло време за обяд, не посягайте към парченцата кашкавал и бисквитките, които можете да си набавите от най-близката будка. Причината е, че те са с високо съдържание на наситени мазнини – най-големите виновници за високия холестерол. Вместо това си купете бадеми, които увеличават нивата на "добрия" холестерол, както и олющени соеви ядки (задължително варени). Последните имат ниско съдържание на наситени мазнини и една чаша от тях съдържа 25 грама соев протеин, който намалява нивото на "лошия" холестерол в организма. За да си приготвите соевите ядки ги купете замразени и ги пуснете във вряща вода за 5 минути. Прецедете и вече са готови за консумация.

Оцетът и лимоновият сок в битка срещу дресинга лимон
Да овкусиш салата с висококалоричен дресинг е все едно да пушиш цигара, докато правиш сутрешния си джогинг. Най-добрият вариант за понижаване на нивата на холестерол е използването на балсамов оцет или лимонов сок.

зехтинПодминете маслото и изберете зехтина
Знаехте ли, че една супена лъжица масло съдържа повече от 7 грама наситени мазнини, което е с три пъти повече от допустимата дневна доза.  Сменете маслото с олио или зехтин. По този начин ще подмените „лошите” мазнини с „добри”.