Хората, които се хранят предимно с месо често пренебрегват зеленчуците и техните полезни свойства. Това е и причината голяма част от тях да са с наднормено тегло – не месото, а наблягането на него. Ако обикновено се придържате към домати, краставици, лук и подобни традиционни зеленчуци, ето какво още да включите в хранителния си режим, за да се чувствствате във форма.



Листата на червеното цвекло


Ако искате тялото ви да получава достатъчно количества калий, то не забравяйте да включите в хранителния си режим и храни, богати на този жизнено важен елемент. Листата от червеното цвекло са чудесен източник на калий – едни от най-богатите негови източници. Не само подземната част на този зеленчук е годен за консумация. Листата му се комбинират чудесно в различни салати и предястия.

 

Копър


Освен че съдържа големи количества витамин С, фибри и фолиева киселина, копърът се гордее и с още една ценна съставка – фитонутриентът анетол. Той не само допринася за блокиране на възпалението, но също така блокира и превръщането на нормалните клетки в ракови. Затова на воля добавяйте от него в салати и ястия – комбинира се успешно с почти всички национални кухни.

 

Зеле


Този разпространен зеленчук у нас често е пренебрегван, защото е смятан за не толкова изтънчен като някои негови събратя. И все пак ще е интересно да разберете, че една чаша листа от зеле съдържа само 63 калории, много витамин К, А, Е и антиоксиданти. С всички полезни вещества, които съдържа, зелете има способности да понижи нивата на холестерола. Така че смело го добавяйте в салати и основни ястия.