Знаете, че да закусвате е важно. Но дали сте наясно, че някои храни могат да предопределят начина, по който се чувствате през целия предстоящ ден? Не само това, но ако се спрете на здравословно меню сутринта, ще намалите риска от заболявания, като рак и диабет.

Ето кои храни е препоръчително да избягвате:

Бекон, шунка и салам

Обработеното месо съдържа нитрати, които се свързват с развитието на колоректален рак. Всъщност в списъка на десетте неща, които трябва да правите, за да избегнете подобно заболяване, присъства и намаляването на приема на нитрати. Накратко - изберете си друга закуска.

 

Захарни зърнени култури

 


Как можете да разграничите "лошата" от "добрата" зърнена закуска? Някои зърнени храни са пълни с въглехидрати и захар. Когато хапвате такива, кръвната ви захар рязко се повишава и после също толкова бързо намалява. Вероятно не ви се ще да се окажете без капчица енергия в началото на деня и в този смисъл не е лошо да избягвате да закусвате зърнени култури. Вместо на тях, се спрете на такива с високо съдържание на фибри и протеини. За още по-добри резултати - добавете ленено семе или орехи.