Не всички неща, които сме купили, трябва да отидат директно в коша за боклук, след като бъдат използвани по основното си предназначение. Много от тях могат да се използват многократно, но с друго приложение. Ето няколко интересни приложения на вещите, които всеки от нас е използвал и може да продължи да използва в ежедневието си.

етикетВизитки. Може да залепите визитките на картонени кутии с ненапечатаната страна навън и върхи нея да напишете какво е съдържанието.

 

етикетПощенски пликове. Ако ги нарежете на дълги ивици, ще получите книгоразделите, с които може да маркирате до коя страница сте прочели книгата си. Ако ги нарежете по сгъвките, ще получите достатъчно голям лист, върху който детето ви да рисува. В пликовете може да съхранявате сметки, касови бележки или семена за разсад. Съберете повече пликове и ги дайте на децата. С тях могат да играят на пощальон или да ги използват вместо пари в игрите на продавачи.

етикетКори за  яйца. Нарежете ги на парчета по 1 или 3 гнезда. Поставете малко тревичка или мъх, а върху него чаена свещичка. Така корите за яйца се превръщат в чудни свещници.

етикетКутии от мокри кърпички. Щом използвате и последната мокра кърпичка, може да напълните кутията с найлонови чантички или пликчета. В кутията те ще заемат малко място, а за ваше удобство ще можете да изтегляте само по една при нужда.

етикетНайлонови торбички. Могат да се използват най-вече за събиране на боклук, както и да се нарежат на ленти и от тях да се оплете изтривалка за обувки за пред вратата.

 

етикетПарчета тел, които връзват пликчето с хляб. Тъй като са твърди и плоски, са чудесен вариант за премахване на етикети и лепенки с цени от бутилки и буркани.

 

етикетВестници. Те са много добър вариант за чистене на стъкла. Може да ги използвате и за уплътняване на кашон с чупливи вещи, когато се премествате. Хартията може да рециклирате, за да получите нови листове, картички, визитки и т.н. Нагънете листовете на тънки ивици и ги залепете спираловидно (като охлюв) една за друга с лепило. Получават се нестандартни подложки за чаши.

етикетБутилки с дифузер. След като ги измиете добре от препарата, който се е съдържал в тях, налейте чиста вода и използвайте, за да пръскате листата на цветята си.

 

етикетПодложки от стиропор. Измийте, подсушете и използвайте за подноси, когато носите на приятелите или роднините си домашно приготвени  торти, кексове или дребни сладки. С тази подложка спокойно може да се разделите, вместо притеснено да се чудите дали ще я забравите, когато отидете на гости.

етикетЧорапи и чорапогащи. Скъсаните чорапи може да превърнете в ароматизатори за гардероба. С чорапогащите пък може да връзвате стеблата на цветя и зеленчуци за пластмасови пръчки, за да им осигурите стабилност.

етикетКартонени рула от тоалетна хартия. Използвайте като макари за навиване на конци или корди за въдици. От две рула и опънат помежду им канап може да си направите поставка за бижута.

етикетКори от цитрусови плодове. С тях по лесен начин може да почистите микровълновата печка. Ако ги нанижете на конец, ще се получи ароматен наниз, който може да поставите в тоалетната или банята. Пуснете няколко пресни кори във ваната си, за по-приятна атмосфера. Изсушените кори пък може да хвърляте зимата в камината, за да създадат свеж и приятен аромат в стаята. Корите от лимон може да настържете и да добавите в буркана съвс захар. Така ще се получи лимонова захар – ароматна подправка за сладкиши и чайове.

етикетКанап. Връзките, които за продължали опаковката на колета или багажа ви, може да използвате повторно за направа на глобус за лампа. Нужно ви е само малко лепило и балон.

Ако пропускаме нещо, ако и вие сте открили интересно повторно приложение за вещите, допълнете списъка.