През цялата пролет може да берете коприва (Urtica Dioica). Тя е непретенциозно растение, което е широко разпростаранено у нас. Ако сте докосвали листата на копривата, знаете за нейния парещ и зачервяващ ефект върху кожата.
В народната медицина са го прилагали срещу болки в ставите от ревматизъм и артрит.
Някои фитотерапевти определят копривата като най-ценното растение в света, поради изключително богатия състав на витамини и минерални соли. Основните са: витамин С , A, B2, B5, K.
Младите листа на копривата на вкус наподобяват на тези на спанака, но съдържат 5 пъти повече калций и 6 пъти повече витамин С.
Копривата е първенец по съдържание на желязо преди спанака и киселеца. Тя е добра храна за хора с анемия и обилна менструация.
Препоръчва се супа от коприва, паста верде или сок от коприва като освежително питие.
Възстановява енергичността и силата в периода на пролетната умора.
Наситено зелените листа на копривата в гореща вода стават меки и лековити. Може да се добавят като подправка към супи и салати.
Богатото съдържание на хлорофил помага за по-бърза регенерация на увредените клетки.Той въздейства върху по-дългото задържане на кислорода в мозъка.
Силата на чай от коприва
1 супена лъжица фино накълцани листа от коприва се заливат с гореща вода 250 мл и се оставят за минута до минута и половина.
Сервира се хладък и се пие на малки глътки. След няколко дни всеки, който пие чай от коприва ще се почувства по-енергичен и по-силен. Тази напитка помага на дейността на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб.
Богатото съдържание на калий го превръща в добър диуретик и съответно профилактира образуването на бъбречни камъни и понижава високото кръно налягане.
Чаят от коприва помага срещу инфекции в устата с възпалени венци и парадонтоза. Стимулира образуването на червени кръвни клетки и по-лесното им снабдяване с кислород. Успокоява и помагат при безсъние.