Има много противоречива информация за появата на акнето и често възникват въпроси относно нейната достоверност. Съществува ли концепцията, че акнето е огледало на нашето здраве или това е само мит?

„Вярването, че местоположението на пъпка по лицето показва заболяване на определен орган, е погрешно схващане“, твърдят дерматолози.

Появата на акне е пряко свързана със състоянието на мастните жлези и космените фоликули. Когато се запушат със себум и мъртви частици кожа, се развива възпаление и се появява акне.

Въпреки това някои специалисти смятат, че отделните зони на лицето са огледало на състоянието на вътрешните ни органи.

Предполага се, че акнето по брадичката крещи за стомашни проблеми, а пъпките в централната част на челото предупреждават за сърдечна недостатъчност. Но всъщност това са антинаучни факти и нямат обосновано потвърждение.

Причини за поява на акне

На повърхността на кожата се образува защитен слой себум, който се произвежда от мастните жлези и се придвижва по специални канали. Осигурява защита на епидермиса от изсушаване и вредно UV лъчение, както и други неблагоприятни външни фактори. При неспазване на хигиената този защитен слой се смесва с мъртви частици и образува запушване на каналите. Това се превръща в идеална среда за патогенните микроби, които обикновено са многобройни, а това води до възпаление и образуване на отворени и затворени комедони.

Има много причини, които допринасят за развитието на акне. Сред тях са:

Снимка: iStock

  • Хормонален дисбаланс – така наречените хормонални скокове по време на пубертета или бременността увеличават количеството на произведения себум и водят до запушване на каналите на космените фоликули;
  • Генетични проблеми – когато количеството и плътността на произведения себум се наследяват;
  • Развитието на фоликуларна хиперкератоза е състояние, при което роговият слой на кожата става по-изразен и допринася за блокиране на мастните канали;
  • Повишаване на нивото на стероидните хормони по време на определена фаза на менструалнията при жените;
  • Липса на витамин А в организма;
  • Прием на определени лекарства, като глюкокортикостероидни хормони. Спирането на оралните контрацептиви също може да причини обриви.

Пъпките не са свързани чрез кръвоносни съдове или нервни окончания с вътрешните органи, така че мястото, където се появяват, не зависи от неправилното функциониране на даден орган.

Къде най-често се появява акне?