Най-много пестициди съдържат ягодите и спанакът, а най-малко – царевицата и авокадото, сочи доклад на работната група по околната среда "EWG" след анализ на данните от американското министерство на земеделието сред 48 плодове и зеленчуци.

Ягодите съдържат поне 20 пестицида, докато само 1% от сладката царевица и авокадо съдържали отровните химични съединения. Перфектният търговски вид си има своята цена, следват храните с най-много пестициди:

1. Ягоди

2. Спанак

3. Нектарини

4. Ябълки

5. Праскови

6. Целина

7. Грозде

8. Круши

9. Череши

10. Домати

11. Камби

12. Картофи

13. Краставици

14. Чери домати

15. Маруля

16. Грах (внос)

17. Боровинки (местни)

18. Люти чушки

19. Кале

20. Боровинки (внос)

21. Зелен фасул (местен)

22. Сливи

23. Мандарини

24. Малини

25. Моркови

 

26. Тиква

27. Портокали

28. Тиквички

29. Зелен фасул (внос)

30. Грах (местен)

31. Банани

32. Зелен лук

33. Диня

34. Гъби

35. Сладки картофи

36. Броколи

37. Грейпфрути

38. Карфиол

39. Оранжев пъпеш "Канталуп"

40. Киви

41. Пъпеш "Медна роса"

42. Патладжани

43. Манго

44. Аспержи

45. Папая

46. Замразен грах

47. Кромид

48. Зеле

49. Ананас

50. Авокадо

51. Сладка царевица