Вредата от бялата захар е в празните калории, които съдържа, изобилието от въглехидрати и плаката, която образува по зъбите. Тя не дава на организма нищо полезно - нито витамини, нито минерали. Имаме само удоволствието от сладкото, което обаче може да ни струва скъпо. При рафинирането на захарта се използват и различни химични вещества - серен диоксид, мравчена киселина, костно брашно, които не са полезни за организма. Може би не е лесно, но не е и невъзможно да редуцираме нейната употреба в ежедневието си, с което да направим храната, която консумираме, по-здравословна.

1. Суров мед
Медът е натурален подсладител и антисептик. Суровият непреработен мед е 100% чист, натурален, непастьоризиран и без примеси. Той не се прецежда през центрофуга и не се филтрира. Разликата с преработения мед се състои в това, че суровият е запазил всички ензими, полени, прополис, витамини и въглехидрати. Именно поради тази причина, алергичните към полените трябва да внимават с неговата употреба.

2. Кленов сироп
Оригиналният кленов сироп има мек дървесен привкус. Не съдържа консерванти, ароматизатори или оцветители. Цветът му е светъл или тъмнокехлибарен. Най-природосъобразният начин, по който се извлича от кленовото дърво е като кората му се пробива с тръба и сиропът потича в специални съдове.

 

3. Агаве
Сиропът от агаве е предпочитан подсладител от диабетиците. Сиропът е съставен предимно от фруктоза и има нисък гликемичен индекс. Използва се за подслаждане предимно на сурови десерти и напитки, защото при топлинна обработка сладостта му намалява.



4. Стевия
Стевията е сладка трева, разпространена най-вече в Парагвай и Бразилия. Не може да се карамелизира и не образува глазура. Стевията се намира под формата на таблетки за директно подслаждане, сашета за разтваряне, на семена – за покълване, както и листа.

5. Меласа от захарна тръстика
Това е сиропът, който остава след последната кристализация на захарта от тръстиката. Една лъжица меласа на ден, може да осигури необходимото количество желязо на организма.

6. Сироп от кафяв ориз
Произвежда се като се сварява кафяв ориз и се оставя да ферментира. При този процес се получава гъста субстанция. Използва се както медът.

7. Кафява нерафинирана захар
Тя се добива при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е по-малко от тази в бялата захар. Освен това е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.

Снимка: Thinkstock

8. Фурми
Фурмите се използват за подслаждане на кремове, смутита и други десерти. Достатъчно е само да ги пасирате и да смесите с останалите продукти.