Приложението ви напомня, че менструацията трябва да е започнала. Знаете със сигурност, че това е датата. Но този месец просто не се случва?

Освен най-честата причина за закъснението – бременност, какво друго може да причинява забавянето? Има най-различни причини, които не включват бременност. Ето и най-често срещаните:

1. Погрешна дата

Типичният менструален цикъл е 28 дни. Типичен използваме като определение за стандартите и сроковете, използвани в медицинската литература. Ако имате редовен цикъл, може да ви идва на 28-я ден, като по часовник. Въпреки това редовният ви цикъл не е гаранция, че винаги ще се случва, когато вие очаквате. Тъй като времето на овулацията може да варира всеки месец, то е възможно тя да е настъпила малко по-късно от обикновено. Освен това, ако не следите цикъла си, то лесно може да объркате датата от последния ви период, и по този начин да очаквате месечния си цикъл в различна дата.

Снимка: iStock

2. Стрес

Сигурно сте чували, че стресът може да забави менструацията, а и той е една от най-често срещаните причини за ненастъпването й. Това е така, защото сте били под напрежение по време на овулацията. Ако тя се забави (а обикновено е на 14-тия ден от цикъла), настъпването на менструация също е забавено. Притесненията могат да доведат до това, че менструация да настъпи ден или два дни по-късно от обикновено. Ако овулацията настъпи в обичайното си време, то тогава цикълът ви трябва да се появи 14-16 дни след нея, независимо дали сте под стрес, или не.

3. Заболяване

Както при стреса, някакво заболяване също може да причини забавяне на менструацията. Ако сте болни около времето на овулация, това може да я забави временно. А ако овулацията настъпи по-късно, то и цикълът ви ще закъснее. Ако това се случи, помислете за начина, по-който сте се чувствали преди няколко седмици. Заболяване може да бъде причината за закъснението.

4. Хранителни нарушения

Хранително разстройство или поднормено тегло може да се отразят негативно върху цикъла ви и дори да предизвикат спирането му. Не само анорексията може да предизвика менструални проблеми, а също и други видове хранителни разстройства. Когато жената няма достатъчно телесни мазнини, за тялото е трудно да си осигури необходимия естроген, така важен за овулацията. А без овулация, няма да настъпи цикъл или пък той ще бъде нередовен.

Ето кои са най-големите митове за менструацията.

5. Наднормено тегло

Наднорменото тегло също може да бъде една от причините за нарушения менструален цикъл. Вашите яйчници произвеждат естроген, мазнините също подсигуряват естроген. Когато жената има ниска телесна маса, тя не произвежда достатъчно естроген, но когато е с наднормено тегло, тя може да произвежда твърде много от него. Естрогенът и прогестеронът работят заедно, за да поддържат здравословен менструален цикъл. Обикновено през първата половина на периода нивата на естрогена се увеличават, докато не достигнат определен праг. Тогава настъпва овулацията. Когато в тялото има постоянно производство на естроген, то не прави разлика в нивата и това пречи на овулацията. Вашият цикъл може да стане нередовен и непредсказуем.