Честит имен ден на всички, които носят красивото име Анна и производни! Бъде здрави и нека името ви се споменава само с добро!

Света Анна е майка на Дева Мария и баба на Исус. Смятана за покровител на бременните, родилките, майчинството, брака, семейството, девиците и вдовиците. На този ден слънцето се обръща на изток към пролетта  - ражда се нещо ново, нова светлина, ново време. Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, ще бъдат успешни. Според поверието в нощта на празника магьосниците свалят луната и я издояват като шарена крава.

Забрани

На този ден младите майки не бива да работят, за да предпазят децата си от болести, а бременните не бива да се занимават с къщна работа, за да имат леко раждане. Девойките слагат под печката паничка със сол и жито. Покриват я с бяла кърпа и на сутринта захранват добитъка за здраве. Мъжете пък не излизат от селото, за да не ги залюбят самодиви.

Снимка: Pinterest.com

Внимавайте кой ще влезе пръв в къщата ви. т. нар. Полазник трябва да е добър човек, за да може и годината ви след празника на света Анна да е добра. В миналото точно заради това поверие сутрин са затваряли кокошките в курника и не са ги пускали навън, за да не влезе някоя от тях в дома. Кокошките рият с краката си, като всичко захванато хвърлят назад. Считало се е, че по този начин ще вземат късмета на къщата и ще го изхвърлят в миналото.

На трапезата

На този ден се варят житни култури. Жените раздават от тях на съседи и приятели за здраве.

Кой празнува?

Като майка на Богородица, света Анна се счита за закрилница на брака и девствеността. В деня на света Анна празнуват и всички народни лечители, врачки, баячки и чакръкчии. Честит имен ден на Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos