Кърменето продължава да е една от темите, които предизвикват противоречия. Снимка на жена, която кърми детето си в пазараската количка на магазин, взриви мрежата и предизвика многобройни коментари. Лавина от различни коментари заляха споделения кадър. 

Кърменето - храна или провокация? 

Кърменето има жизненоважна роля за живота, здравето и благополучието на бебето. Освен това то укрепва силната емоционална връзка между майката и детето и подобрява работата  на имунната система. Въпреки тези предимства кърменето на обществени места може да накара някои хора да се чувстват неудобно и дори да предизвика гняв. 

Преди години една майка споделя снимка, на която се вижда как кърми детето си, докато е на пазар в голяма хранителна верига магазини. Детето е момиченце, седнало в пазарската количка.

Дъщеря й е на 17 месеца и майката подчертава, че я храни на поискване, без значение къде точно се намират двете. Случва й се да кърми на обществени места и това не е никак притеснително за нея.

В конкретния случай тя моли сина си да направи снимката, защото никога не иска да забрави и да покаже на дъщеря си в бъдеще какво може да прави като майки.

"Трябва да сме сигурни, че децата ни са добре гледани, независимо от ситуацията. Не очаквам мъжете или тези, които никога не са кърмили, да разберат как майките издържат на болките в зърната или как се справят с акробатиката, докато кърмят", обяснява Тринати за снимката.

КРИТИКИ И КОМЕНТАРИ

"Получавала съм най-странните погледи и съм чувала неловко кикотене, когато хората са гледали как моето дете седи в скута ми, докато суче. Понякога съм правила това и на един крак."

Тринати се сблъсква и с подигравки от страна на близките си, които се шегуват, че ще кърми, докато дъщеря ѝ отиде в детската градина. Въпреки това тя остава непреклонна, че ще кърми"толкова дълго, колкото е необходимо на дъщеря ми". 

Според някои мнения, кърменето на обществени места е неподходящо, защото има потенциално сексуален характер.

В отговор на това Тринати казва:

"Наистина ли? ВИЖДАЛИ ли сте гърдите на кърмачките? Моите зърна са много далеч от това да изглеждат като нещо, за което някой може да си фантазира! Преодолейте себе си! Не се опитвам да открадна вашите мъже. Точно сега гърдите ми принадлежат на детето ми - за храна и спокойствие."

ПОЛЗИ ОТ КЪРМЕНЕТО

Според CDC кърменето носи ползи за здравето не само на детето, но и на майките.

То помага за понижаване на риска от някои заболявания като рак на яйчниците и гърдата, както и от диабет тип 2.

В доклада "Capture the Moment" УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че децата, които се кърмят в първия час след раждането, са значително по-склонни да оцелеят. Според изчисленията им 78 млн. новородени не са сред тях.

Всяка година милиони новородени пропускат ползите от ранното кърмене и причините често са неща, които могат да бъдат променени. Понякога майките просто не получават достатъчно подкрепа, за да го направят. Дори и медицинския персонал в здравните заведения не винаги ги стимулира да го направят.

Майката е благодарила на веригата магазини, че не се реагирали негативно и са я оставили да кърми детето си, докато пазарува. 

"Благодарности за това, че ми позволиха да бъда майката, която трябва да бъда... и да отглеждам децата си по начина, по който трябва да бъдат отглеждани!"