Днес все повече мъже навлизат в света на грижите за децата, отколкото когато и да било, а това означава, че ролята на бавачка вече далеч не е запазено място само за жени.

Работата на бавачката открай време традиционно е доминиран от жените. Но според последни проучвания, направени от най-големия сайт за детски заведения във Великобритания, Childcare.co.uk, все повече мъже приемат професията „детегледачка”.

Броят на мъжете детегледачи е двойно нараснал - от 1,45% през 2009 г. до 3,08% през 2016 г. За жалост един от факторите, които повлияват върху избора на мъжете да се ориентират към професия, свързана с грижите за деца, е безработицата. В съвременното ни общество се наблюдава тенденцията мъже с висше образование, загубили по една или друга причина работното си място, временно или за постоянно да се преориентират към подобна професия. И в това няма нищо лошо, разбира се.

Това означава, че ако вие дами, решите да се опрете на помощта на детегледачка, има вероятност да попаднете най-неочаквано на… мъж. Според експерти обаче, преди да направим своя избор, е добре да се подготвим предварително с някои тънкости, касаещи разликата между мъжа и жената детегледачка. И най-важното в случая – да бърнем внимание на предимствата, които наемането на мъж-детегледачка може да ни донесе:

# Мъжете не отстъпват по нищо на жените

Като цяло повечето родители не са склонни да се доверят на мъж, който да обгрижва децата им. Според специалистите обаче това е стереотип, който е време да бъде разчупен. Те дават пример с жените, които отдавна са навлезли в света на мъжките професии. Защо тогава мъжът да не замести дамите, предпочели висок мениджърски пост например, с отглеждането на деца.

Психолозите уверяват, че мъжете са също толкова любящи и способни да се грижат за децата, както и жените. От друга страна мъжът детегледачка е добра алтернатива в случаите, когато майката се чувстват неудобно от факта, че доверяват майчините грижи за децата си на друга жена.

# Мъжът също може да бъде модел за подражание

Създателят на сайта Childcare.co.uk Ричард Конуей казва: „Според нашите изследвания причината някои майки да се обърнат към мъже детегедачи, е именно мъжката им рожба. Те смятат, че момчето би получило най-добър пример, ако има насреща си именно мъжки модел за подражание или баща”. Конуей добавя още, че присъствието на мъжка фигура при отглеждането на децата играе важна роля за развитието както при момчетата, така и при момичетата.

Проучванията сочат, че освен майките, не малка част и от бащите са склонни да доверят обгрижването на децата си именно на мъже детегледачи.

# Мъжете обичат динамиката

Много психолози счетат, че мъжът детегледач е способен да превъзхожда жената по психологически критерии – те са по-спокойни, по-търпеливи и не на последно място – по-забавни. Въображението им може да роди такива забавни игри, каквито повечето дами не могат, споделят още психолозите. Освен това мъжете детегледачи са по-склонни да занимават децата с по-активни и динамични игри на открито – футбол, волейбол, гоненица и т.н. Жените, напротив – предпочитат да занимават децата с дейности, насочени по-скоро към развитието на творчески и умствени способности като приложни изкуства, рисуване, оцветяване и т.н.

# В заключение

Дали ще се спрете на мъж детегледачка или на жена, зависи единствено и само от вас. Важното е, първо – да се уверите в безупречния психологически профил на кандидата, и второ – да сте наясно с това какво точно искате за своите деца.