Изживяването на един спонтанен аборт е шоково. Безплодието се определя като два или повече последователни спонтанни аборта. Радостните чувства от положителния тест за бременност отстъпват пред чувствата на разочарование и тъга. Усещане за нереалност – „това не може да се случва с мен“ се смесва с дълбокото осъзнаване, че сте загубили нещо много ценно. Медиците често сме питани от обърканата двойка „Защо?“. За да помогнем с отговорите на тези въпроси, в тази статия обсъждаме медицинските причини за спонтанен аборт. В допълнение, говорете с вашия лекар какво може да очаквате по време и след спонтанен аборт, и можете ли да забременеете отново.

15-20% от всички бременности завършват със спонтанен аборт, 75% от тях през първите 12 седмици на бременността.

Прекъсване на бременност по желание - аборт>>

Абортът може да ви остави дълбоко вкоренени чувства на загуба и скръб. Тези чувства трябва да бъдат приети и разгледани, не подтискани, както често призовават приятелите и семейството.

 

Позволете си да изпитате мъката, свързана със загубата не само на бебето, но и на вашата бременност. Нормално е да се чувствате разгневени и депресирани. Освободете се от тези чувства, като говорите за тях. Говорете с вашия съпруг и не забравяйте, че мъжете и жените понякога изживяват мъката различно. Приемете го и се опитайте да се подкрепите взаимно. Приятелите и семейството също може да имат проблем с разбирането на вашата загуба, но има и други хора, които са изживявали тази трагедия.

 

Тестване
- Изследване за хормоналните фактори. Поискайте да си направите изследвания на пролактина, щитовидната жлеза и нивата на прогестерон, ако не сте си правили такива до момента. Ако резултатите не са в нормите и се налага лечение, тествайте се отново, след прилагането на лечението, за да проверите вашите нива и след това.

Предпазване от бременност>>
 

- Тестове на структурни фактори. Хистеросалпингография(или т.нар. „цветна снимка“) се прави за да се постави оценка на формата и размера на матката и да се изключат възможни белези в матката, полипи, фиброми, прегради, които могат да засегнат имплантирането. Ако има съмнение за маточната кухина, може да се направи хистероскопия. При някои жени мускулът на шийката на матката е прекалено хлабав и може да причини аборт след първия триместър. Прави се специален преглед, когато жената все още не е бременна, за да се провери за наличието на некомпетентна шийка на матката.

 

 

 

- Тестове за адекватност на шийката на матката. Ендометриална биопсия се прави на 21 ден от цикъла или по-късно и ще покаже дали маточната лигавица е възприемчива за оплодената яйцеклетка да се имплантира. Ако имате закъснение от 2 или повече дни в развитието на лигавицата, ще бъдете лекувани с различни хормони. Важно е биопсията да се повтори на няколко цикъла, за да се уверите че лечението помага. Ако сте на терапия с прогестерон, обсъдете с вашия лекар всички предимства на оралния и вагиналния гел, таблетките, инжекциите.

- Тестове за хромозомни причини. Хромозомните тестове рядко се извършват на тъкан от спонтанен аборт, защото е трудно да се събере достатъчно тъкан за адекватно проучване. Ако е необходимо хромозомно тестване, вие и вашият партньор ще имате кръвни тестове, за да се уверите, че няма объркване в гените. Това условие може да доведе до загуба на бременност.

- Тестове за имунологични причини. Кръвните тестове за проверка за имунологични реакции, които могат да причинят загуба на бременността включват тестване за антитиреоидни антитела,лупус антикоагулант фактор и антикардиолипинови антитела. Лупус и антикардиолипиновите антитела се проявяват, за да повлияят на механизмите на кръвосъсирването в рамките на плацентата, която се развива. Има кръвни тестове, които проверяват за предпазни блокиращи фактори, те са от съществено значение за защита на бременността и от това плода да бъде отхвърлен от организма на майката.

Автор: Доц. д-р Иван Костов
I-ва САГБАЛ "Света София"
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg.