.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Прекъсване на бременност по желание - аборт

Експертите на mamatatkoiaz.bg | преди 4 години
388711.jpg
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
В България е разрешено прекъсването на бременност до 12-та гестационна седмица
Темата за аборта по желание е вълнувала и вълнува всяка жена. Причините, поради които жените  у нас предприемат тази стъпка, могат да се организират в няколко групи:

  • Причини от инцидентен характер (случаен полов контакт с непланирано забременяване)
  • Причини, основаващи се на липса на подкрепа от страна на партньора
  • Причини от материално-финансово естество (когато жената или двойката се чувстват материално неосигурени и се страхуват да предприемат стъпката да имат дете)


В България е разрешено прекъсването на бременност до 12-та гестационна седмица. Прекъсването може да стане консервативно - чрез прилагането на медикаменти, или по хирургичен начин - чрез кюретаж. В нашата страна вторият начин е най-популярен.

Решението една бременност да се прекъсне е сложно и отговорно и до голяма степен кореспондира с народопсихологията, манталитета, образованието и възрастта на жената. Ролята на партньора също не е маловажна.

Сам по себе си абортът представлява комплекс от мероприятия:

Консултация и преглед на пациентката преди интервенцията, както и лабораторни кръвни изследвания (включително определяне на кръвна група и резус фактор)

 

Оперативна манипулация

 

Последваща консултация и преглед

 

Желателно е прегледите преди и след интервенцията да бъдат с ултразвуков апарат, за да се докаже бременността вътре в матката (понякога бременността може да бъде извънматочна) и съответно липсата на такава след аборта.

Усложненията, които могат да възникнат при манипулацията на прекъсване на бременност, са достатъчно сериозни и всяка жена, която е решила да направи тази стъпка, трябва да бъде запозната с тях от лекуващия  лекар. Най-сериозните усложнения, които могат да настъпят, са:

- Перфорация на матката

- Инфекциозни усложнения

- Ненапълно отстраняване на плодни части и обвивки

- Слепване на стените на матката

Счита се, че при нормално протекла манипулация кървенето продължава няколко дни до седмица, след което следваща менструация се очаква да настъпи след 25 до 40 дни. Често акушер-гинекологът предписва профилактично антибиотик след интервенцията.

Счита се, че в колкото по-ранна гестационна седмица е прекъсната бременността, толкова по-атравматична върху матката е манипулацията. Когато се спазват стандартите и правилата за добра медицинска практика, вероятността от усложнения намалява, затова препоръчвам специализираните клиники и болници.

И нека не забравяме, че абортът не е средство за контрацепция и е най-добре да не се прибягва до тази интервенция. Това може да се постигне, ако младите момичета и жените са запознати със съвременните начини за предпазване от нежелана бременност. Ролята на семейството, училището и църквата е много важна.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 1
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Ще Ви хареса
Колко често подстригвате косата си?