Според американско проучване, процентното ниво на тийнейджъри, които правят секс доста е спаднало през последните 10 години. Вероятно това е добра новина, но все пак всеки родител има право сам да прецени дали одобрява детето му да прави секс и кога е нормално да започне.

Така или иначе ако трябва да се стига до разговор, то това не е никак лесна задача. Децата в тази възраст вече не са никак малки. Не може да ги залъжем с историята за щъркела и птичките и пчеличките.
Да не говорим, че има огромна опасност ако започнем подобен разговор, децата ни да ни сметнат за безкрайно досадни и да ни „отсвирят” по бързата процедура. Изключително трудно  е да намерим правилния подход към младите членове на семейството и да открием точния начин да поговорим с тях за секс и болести без да ги изплашим или отегчим.

Ние ви предлагаме няколко основни (според нас) стъпки и метода, които ако покриете може и да имате някакъв, дори минимален успех в това си начинание.

Не говорете за секса като за нещо лошо – Бъдете честни и признайте пред детето си, че секса е нещо положително и то не само заради репродуктивните му функции, а и поради другите причини, вие ги знаете. Не си мислете, че ако се опитате да втълпите в главата на един тийнейджър, че секса е нещо грешно и неправилно той няма да иска да все пак да опита. Нека не забравяме, че грешния плод е най-сладък.

Момчетата изискват различен подход от момичетата – или иначе казано, с момчета е почти невъзможно да се говори. Ако ще правите такива опити, нека го направи бащата на детето, защото са много редки случаите, в които майката и момчето намират общ език в тази „крехка” възраст и особено по тази деликатна тема.

Вслушвайте се в детето си – ако тя/той не иска да говори и категорично отказва, не го насилвайте и в никакъв случай не го задължавайте. Имайте предви, че в тази възраст те вече си имат приятели, с които предпочитат да обсъждат тези въпроси. Това не трябва да ви обижда, просто имайте търпение и проявявайте разбиране.  Опитайте се да говорите на техния език, дори жаргон, но не прекалявайте, защото има опасност само да ги разсмеете и нищо повече.

Разбира се има и други зависимости. Моментът, в който вашето дете ще започне да прави секс не зависи само от преведените разговори, особено когато те са постфактум.

Цялостното възпитание и средата, в която тя/той живее също са определящи и ако вие не сте проявили интерес към тези неща отрано, то сега изведнъж да започнете да го правите, може да се окаже безрезултатно. Причината е, че до сега тийнейджъра няма да е свикнал да обсъжда с вас нищо от аспектите на личния си живот и може да се учуди и ядоса, че точно сега сте се сетили.

Тук идва и въпроса какви правила сте наложили у дома относно гаджетата на децата си. Дали ги познавате или въобще знаете, че има такива. Трябва ли задължително да знаете?

Какво ще направите ако хванете детето си да прави секс вкъщи докато вас ви няма – ако до сега не сте го обсъждали и тийнейджъра не знае това дали е позволено или не, до една степен вината  е във вас. Хубаво е да се определят правила за това нещо, не по списък и със закон, но поне да се обсъди… между другото.

И все пак, ако ви се случи, не изпадайте в истерия, така че да подплашите младите влюбени. Дайте им да разберат, че не е много редно, но и че не е чак такава трагедия. Помолете ги най-приятелски „другият път” поне да ви предупредят и след като отмине паниката ги разпитайте ”чисто от любопитство” за избора им на партньор – какъв е, кой е , готин ли е?