Спортистките, които кърмят, ще имат право да водят деца си на Олимпийските игри в Токио "когато е необходимо", обявиха организаторите. Решението е било взето след много критики от майки заради строгите правила по отношение на присъствието на членове от семейството на игрите.

Съгласно антиковид мерките, на семействата на спортистите е забранено да присъстват. Според организаторите това е необходимо, за да се осигури безопасно провеждане на събитието. Изключение се прави за кърмачета, на които ще бъде позволено да придружават майките си "когато е необходимо". Въпреки това те няма да остават в Олимпийското село, а трябва да бъдат настанени в частни квартири.

Организаторите заявиха, че е "вдъхновяващо, че толкова много спортисти с малки деца могат да продължат да се състезават на най-високо ниво". А също и че те се ангажирт "да направят всичко възможно, за да им позволят да участват в игрите в Токио 2020".

32-ите летни олимпийски игри трябваше да се проведат в столицата на Япония Токио през 2020 г. Вследствие на започналата пандемия от COVID-19, президентът на МОК Томас Бах се съгласи да отложи игрите с една година. През март 2021 г.организаторите обявиха, че олимпийските игри ще бъдат без международна публика и ще се допускат само японци. 

Американската футболна звезда Алекс Морган, чиято дъщеря Чарли навърши една година през май, заяви в Туитър, че политиката относно кърменето не е достатъчна.

"Все още не съм сигурна какво означава "когато е необходимо". Това от кого се определя - от майката или от Международния олимпийски комитет?"

И други спортисти се оплакаха от правилата в социалните медии.

Канадската баскетболистка Кимбърли Гоше заяви в Инстаграма си, че "е принудена да избира дали да бъде кърмачка, или олимпийски спортист".

Според СЗО кърменето е ключов фактор за човешкото здраве.