Преди дни от печат излезе луксозният албум „Планините на България“, в която Иван Панкев е събрал 54 пътеписа за всички 42 планини у нас. Това не е сух справочник, а емоционални разкази, които са с ДНК-то на качествена литература. Или както самият Иван казва „Моята любовна история с планините“.

В книгата ще прочетете и как начинаещият планинар организира поход до връх Ботев, където се запознава с бъдещата си съпруга Татяна. „Това е последният път, когато организирах толкова голяма група, десетина души. Предпочитам да сме по-малко“ – признава Иван.

Ето какво още сподели той пред LadyZone.

В „Преди обед“ по bTV ти спомена, че планините в България са 39, но има и три спорни, които също си включил в книгата. Кои са те?
Лозенска, която някои броят за част от Ихтиманска Средна гора, както и Царичка и Боховска.

Разкажи повече за пътешествието в Грузия, където предлагаш брак на приятелката си.
През 2016 г. направихме дълъг преход от 520 километра в Турция. После отидохме в Грузия и качихме Казбек – 5-хиляден ледник в Кавказ. На една поляна с чудесна панорама й предложих брак. Не беше планирано и направих пръстен от едно цвете.

Мястото в Грузия, където Иван предлага брак на Татяна
Снимка: Иван Панкев

Сватбата сигурно също е била свързана с планината по някакъв начин?
Да, оженихме се през 2017 г. в хотел в Долна Баня. На 1 октомври – датата, на която през 2012 г. се запознахме на връх Ботев. Меденият месец беше всъщност два месеца (смее се) в Нова Зеландия. Това е най-далечното място на земята спрямо България. Ако тук пробиеш дупка в земното кълбо, ще излезеш някъде в Нова Зеландия.

Снимка: Иван Панкев

Там пътувахме изцяло на стоп, нито веднъж не сме ползвали автобус. Често хората, които ни возеха, ни канеха да спим в някое бунгало в двора им. Иначе спяхме на палатка, а не в хотел и затова накрая Татяна каза „Дължиш ми един истински меден месец“ (смее се).

Защо кръстихте сина си Севар?
Това е прабългарски хан, правнук на Аспарух. Малко преди Коледа ще стане на две. Беше на 10 месеца, когато го качихме за пръв път на връх Ботев. Вече е бил на 12 планински първенци.

На връх Ботев с малкия Севар
Снимка: Иван Панкев

Къде ще е следващото ви пътуване?
Ще отидем до селото на жена ми – Ябланица. Но не онова с халвата, до магистралата, а в Стара планина, близо до Своге. Ако времето е хубаво, правим преходи. Ходили сме например до връх Мургаш.

Сигурно в Ябланица ви чака и бране на плодовете в градината?
Това е по-скоро в селото на дядо ми – Динката, до моя роден град Пазарджик. Там берем круши, ябълки, грозде... Дядо ми Иван, на когото съм кръстен, е на 92!

Четири поколения мъже от фамилията Панкев в село Динката, край Пазарджик
Снимка: Иван Панкев

Повече за Иван Панкев, за срещата му с Иван Костов на Черни връх (преди 20 години премиерът разби слуховете, че е болен, като направи скоростно изкачване на върха от Драгалевци) и любовта му към планините – вижте във видеото:


Откъс от книгата можете да прочетете тук:

Премиерата на „Планините на България” ще бъде на 30 септември от 19:00 ч. в бар SODA (до НДК, под Моста на влюбените).

Премиерата ще се проведе на открито и ще бъдат спазени всички необходими противоепидемични мерки, уточняват от издателство Ciela.

Снимка: Иван Панкев