Майка от Небраска, САЩ, е обвинена в организирането на нелегален аборт на дъщеря й, след като Фейсбук предаде на властите чата между двете жени. Разследването, започнало през април, установява, че 41-годишната Джесика Бърджис е помогнала на 17-годишната си дъщеря Селест да направи аборт.

Според полицията Джесика и Селест първоначално са заровили тялото на бебето, но след това са го изровили и изгорили. Медицинската експертиза показва, че Селест е била в 23-та гестационна седмица и при нормално развитие на нещата е трябвало да роди на 3 юли.

Майката и дъщерята са признали, че 22-годишният Танер Барнхил им е помогнал да изгорят плода.

От чата между майка и дъщеря във Фейсбук става ясно, че Джесика е осигурила хапчетата за медикаментозен аборт. Те са обсъждали, че Селест трябва да вземе едно хапче, след което да изчака 24 часа за второто. Дъщерята пише, че няма търпение да извади „това нещо“ от тялото си и обсъжда с майка си, че след това ще изгорят доказателствата.

На Джесика Бърджис са повдигнати пет обвинения за: укриване на човешки останки, укриване смъртта на друго лице, лъжесвидетелстване, организиране на аборт и организиране на аборт без нужната медицинска помощ.

Дъщеря й Селест е обвинена за укриване на човешки останки, укриване смъртта на друго лице и лъжесвидетелстване.

Тежкият случай разтърси милиони души в САЩ, където на 24 юни т.г. Върховният съд позволи на всеки щат да забрани абортите. Преди тази дата щатът Небраска забраняваше абортите само в последните 20 седмици на бременността.

В България абортът е легален от 1956 г., като първоначално е имало някои ограничения, но постепенно те са отпаднали напълно за първите 12 гестационни седмици. Повече по темата можете да прочетете тук: