През 2020 г., само минути след като е започнал нова работа във фирма за софтуерно инженерство в Атланта, Дилън Стоун-Милър получава съобщение в Инстаграм профила си, което го оставя зашеметен, пише "Пийпъл".

Жена, която е била заченала дъщеря си благодарение на спермата, която той първоначално е дарил на банка за сперма преди девет години, докато е посещавал колежа, успява да го намери и искрено да му благодари.

Скоро Стоун-Милър влиза в Инстаграм профила на жената, където вижда стотици снимки на биологичната си дъщеря.

„Когато видях красивото лице на това малко момиченце, просто се изпълних с толкова много радост, любов и благодарност. Едва сдържа сълзите си“, спомня си той. 

През следващите месеци Стоун-Милър започва да се чува с десетки души, които са станали родители на деца благодарение на спермата, която е дарил навремето. Използвайки неговия донорски номер, те създават истинска онлайн общност - група във Фейсбук, където да поддържат връзка.

В крайна сметка Стоун-Милър изчислява, че има най-малко 97 биологични деца в 6 държави по света, но казва, че истинският брой може да надхвърля повече от 250. Разкритието променя траекторията на живота му и в крайна сметка го вдъхновява да подеме кампания за законови ограничения за броя на бременностите, произтичащи от един донор на сперма, както и за промени в начините, по които индустрията за милиарди долари третира хора като него и семействата на реципиентите.

„Веднага щом видях лицето на това малко момиченце, което изглеждаше точно като мен, нямаше връщане назад“, казва Стоун-Милър, който прекарва четири месеца миналата година, шофирайки през Щатите, за да се срещне с някои от биологичните си деца.

Идеята да стане донор идва от съквартиранта на Стоун-Милър в държавния университет на Джорджия през 2011 г. Не след дълго той печели по 100 долара на дарение в базираната в Атланта банка за сперма Xytex, която обслужва клиенти по целия свят.

„В крайна сметка мотивацията ми беше финансова, за да ми помага да си плащам сметките и обучението като студент“, казва Стоун-Милър, който изчислява, че е направил около 400 дарения на възраст между 20 и 25 години, благодарение на които е инкасирал приходи от около 40 000 долара.

Ограниченията за донорство на сперма не са национално регулирани, но Стоун-Милър казва: „Бях информиран в Xytex, че ограничението е 40 семейства и по това време мислех, че няма начин да достигнат толкова много".

„Една от причините, поради които първоначално се съгласих да даря спярма, беше, че подписах документ, в което се казваше, че банката за сперма ще защити моята самоличност, докато децата не навършат 18 години“, казва той.

Но се оказа, че семействата го проследяват чрез основна информация, до която са имали достъп - включително първото му име, родния му град и професията му – все „неща, които биха могли да се използват за търсене на самоличността му", казва той.

Когато Стоун-Милър започва да се среща с други родители онлайн и разбира за непрекъснато нарастващия брой на потомците си, той направо не може да повярва.

„В момента знам за най-малко 62 семейства“, казва той, като отбелязва, че някои от тях са имали повече от едно деца, използвайки неговата сперма. „Но обикновено само около 40 процента от родителите-реципиенти съобщават при раждане обратно в банката за сперма, така че очаквам да са около 150 семейства и повече от 250 деца", казва той.

Скоро Стоун-Милър – който е прекарал години, помагайки в отглеждането на сина на бившата си съпруга – решава, че иска да се срещне с биологичните си деца, преди да навършат 18 години, ако и от двете страни са заинтересувани.

От 2021 г. той започва да се среща с тях, като смята, че най-голямото от децата му сега ще бъде на 12 години. Към момента броят на децата, с които се е срещнал, е 26. Наскоро той научава, че най-малкото дете от негова дарена сперма се е родило преди четири месеца.

„Банката за сперма ми каза, че са ме „пенсионирали", но няма законово изискване в САЩ да спрат да разпространяват моята дарена сперма“, казва Стоун-Милър.