Канадка стана майка, след като намери донор на сперма по необичаен начин – във Фейсбук.

34-годишната Сара Мангат започнала сама пътуването към майчинството през юли 2020 г., съобщава SWNS. Първоначално тя се надявала да работи с банка за сперма, но процесът бил "твърде безличен" за нейния вкус.

Снимка: Sarah Mangat/SWNS


Затова Сара се обърнала към социалните мрежи. Скоро тя попаднала на група във Фейсбук, наречена "Канадски донори на сперма", където се свързала с един потенциален донор."В банката за сперматозоиди можете да се срещнете с тях едва когато детето ви навърши 18 години", казва тя. "Но аз исках да се запозная с този човек преди това."

Сара и донорът на сперма, който преминава през генетични тестове и проверки за полово предавани болести, се срещат лично за първи път през февруари 2021 г. "Разбира се, бях малко предпазлива, защото ми предстоеше да се запозная с някого от интернет", казва тя. За щастие, срещата им преминала добре.


През ноември същата година Сара научава, че е бременна с близнаци. "Почти получих инфаркт, когато ми казаха, че бебетата са две".

Но бременността е съпроводена с усложнения. Съществувал риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт заради къса шийка на матката.

Въпреки трудностите донорът бил с нея през цялото време. "Всъщност станахме доста добри приятели", казва тя, "защото той беше с мен по време на всичките ми проблеми.“

Елора и Адисън се раждат само в 27-ата седмица на 30 април 2022 г. в болница "Маунт Синай" в Торонто. И двете бебета страдали от редица здравословни проблеми като недоразвити бели дробове, сърдечни дефекти, жълтеница, инфекции и мозъчни кръвоизливи.Лекарите направили всичко възможно, за да спасят живота на новородените. Сара казва, че в един момент се е наложило да реанимират Адисън, което било „ужасяващо" изживяване.Бебетата остават в болницата повече от два месеца: Елора е изписана след 70 дни, а Адисън остава под грижите на лекарите още девет дни.

Близнаците се нуждаят от дихателен апарат през първите няколко месеца от живота си, а Сара е можела да ги държи "само по няколко часа на ден", докато са били в болницата.

"Всеки ден напусках болницата в 17:00 ч. и се прибирах в празна къща", казва тя. "Това беше трудната част от това да се справям сама."

Въпреки че престоят на близнаците в отделението за интензивно лечение на новородени е бил "травмиращ", Сара е щастлива, че те са оцелели след това изпитание.


"Не можеш да чакаш вечно правилният човек да влезе в живота ти. Ако обмисляте да се справите сами, казвам ви – направете го. Това е най-доброто решение, което някога съм взимала."

Вижте във видеото как преминава Фестивала на близнаците във Франция: