Мъж от Холандия е станал донор на сперматозоиди, от които са родени 550 деца.

Една от майките, родила детето си по този начин, е завела дело срещу донора. Според нея подотворното му даряване увеличава риска от случайно кръвосмешение.

От името на майката се явява холандската фондация "Donorkind", която твърди, че Джонатан Якоб Майер трябва да спре да дарява сперма. Според указанията на холандските клиники донорите трябва да даряват материал за максимум 25 деца. Те се разпределят между 12 жени. Това се прави с цел да се предотврати кръвосмешение или психологически проблеми за децата на донора.

"Отваращава ме мисълта от възможните последствия" - споделя майката. Тя е назована само като Ева и е родила детето от донорсво на Майер през 2018 г.

"Ако знаех, че той вече е баща на повече от 100 деца, никога нямаше да го избера", казва тя.

Фондацията иска съдът да забрани Майер да продължи да дарява, както и повече информация в кои клиники е дарявал досега. В исканията е посочено и друго - цялата му сперма, която се съхранява, да бъде унищожена, освен ако не е запазена за жена, която вече има едно от неговите деца.

41-годишният г-н Мейер, музикант от Хага, е включен в нидерландския черен списък за донорство, но е продължил да дарява в чужбина, включително в Дания и Украйна, заявяват от Donorkind.

Понастоящем той живее в Кения. Продължава да е донор, като вместо истинското си име използва псевдоним, пише вестник AD.