Миряна Георгиева е една от жените, решили да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми, като дари свои яйцеклетки.

„Разбрах от приятелка за дейността на Фондация „Майки за донорството“. За да дариш яйцеклетки, трябва да си родила поне едно здраво дете. До скоро е имало и изискване за възраст до 35 години, но то е отпаднало“ – сподели Миряна пред LadyZone.bg.

Самата тя има две деца, на 7 и на 9 години. За да станеш донор, се минава през медицински прегледи и кръвни изследвания. След това се пристъпва към хормонална стимулация и определяне на най-подходящия ден за пункция.

„Всичко се случва в болница „Надежда“, като през цялото време те съпровождат Виктория Димитрова и Мариелка Куртева от Фондация „Майки за донорството“. Самата Виктория е рецепиент на програмата и е родила детето си чрез дарена яйцеклетка, а Мариелка е донор“ – разказва Миряна.

Пункцията се прави под пълна упойка и отнема 10 минути. От етични съображения и по закон имената на дарителите и реципиентите остават тайна един за друг.

Миряна има сестра близначка и двете заедно са дарили яйцеклетки.

„Наскоро научих, че хората, които се нуждаят от донор на яйцеклетки (и сперматозоиди), се увеличават с всеки изминал ден, а донорите не достигат. Държавата е разрешила внос от чужди банки, но и това не е достатъчно. Вносът е скъп и с ниска успеваемост, а това не помага на българските семейства. Всеки, който реши да стане донор на яйцеклетки или сперматозоиди, дори да го направи само веднъж, ще дари радост и смисъл на стотици хора. Не искам да агитирам никого, защото това е много личен избор. Даряваме частица от себе си, за да се роди дете“ – пише Миряна в своя Фейсбук профил.