Над 145 000 са били двойките в България, които са имали репродуктивни проблеми през 2021 г. Бройката непрекъснато се увеличава. 

"Неизяснен фертилитет" се нарича състоянието, при което са направени изследвания и консултации със специалисти и без явна причина, жената в двойката не успява да зачене спонтанно повече от година и половина. Но много от жените започват да мислят за деца в по-зряла възраст. Причината най-често е финансова или свързана с кариера. Такъв бил и случаят на дамата от Варна, родила дете на 52 г. 

Жената от Варна става майка за втори път. За целта тя използва донорска яйцеклетка.  

Бременността е протекла без никакви усложнения. 

Снимка: istockphoto.com

Между 48-52 г. е възрастта, в която жени се включват в донорски програми за трансфер на яйцеклетка. Процедурите все още не са много популярни в България. 

„Много жени се нуждаят от яйцеклетка от друга, по-млада жена. Например след загуба на дете вследствие на катастрофа или болест, единственият шанс на тези жени да имат дете е чрез дарена яйцеклетка. За съжаление, има стигма в обществото относно донорството“, коментира доц. д-р Мария Юнакова преди време в интервю за "Тази събота и неделя".

Още истински и силни истории за бременност и майчинство