24-годишна жена ражда без никакви напъни – само за 40 секунди, благодарение на рядко състояние по време на раждане, наречено рефлекс на Фъргюсън.

„Не се наложи да напъвам, бебето излезе само“, казва Сиана Гонзалес пред Southwest News Service за раждането на сина й през август 2022 г.

Майката от Филаделфия е изпитала т.нар. рефлекс на Фъргюсън, наричан още рефлекс на изхвърляне на плода или фетален рефлекс за изтласкване, по време на който плодът излиза от тялото без никакви напъни.

Неволевият рефлекс възниква в резултат на естествения процес на раждане в организма - по време на раждането се освобождава окситоцин, като рецепторите в матката предизвикват контракции, които разширяват шийката на матката и изтласкват плода от родилния канал.

Това обаче се случва много рядко, тъй като рефлексът за избутване на плода е най-вероятно да се случи, когато майката се чувства „сигурна и подкрепена“.

В болницата най-често е трудно този процес да бъде стимулиран заради звуковите сигнали от апаратурата, проверките на лекарите и медицинските сестри и други необходими процедури, които често възпрепятстват рефлекса.

За майките, които са го изпитали, рефлексът се случва толкова бързо, че казват, че е подобен на кихане - започне ли веднъж, не може да бъде спрян.

Сиана описва раждането си като много кратко – за по-малко от 40 секунди. След като е усетила това, което първоначално е смятала за контракции на Бракстън Хикс или фалшиви родилни болки, тя пристига в родилния център и се настанява в басейна за родилки, когато изведнъж разбира, че бебето ще излезе всеки момент.

"В този момент бях много притеснена", казва Сиана, която дори нямала време да излезе от водата, за да роди.

"Мислех си кой ще хване това бебе? Беше много естествено и много бързо", добави тя, твърдейки, че "това, че е щяла да се отпусне", е предизвикало изхвърлянето на плода.

Това е второ дете за 24-годишната майка, която казва, че е изпитала рефлекса на Фъргюсън и при раждането на първия си син, който сега е на 2 години.