Празникът Въведение Богородично е символ на единството на семейството. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.

Това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "Предвестник на Божието благоволение към хората".

Когато Мария навършила три години, благочестивите й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, и оставили дъщеря си в храма, за да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.

Богородица, както предпочитаме да я наричаме ние, е символ на семейството, на ценностите му. Тя закриля дома, децата, родилките - изобщо всички членове на семейството.

Снимка: iStock

Въведение Богородично е неразделна част от Рождественските пости и подготовката за Рождество Христово. С този празник семейството се сплотява още по-силно и посреща по-задружно най-големия християнски празник.

Днес в храмовете се отправят молитви децата да растат здрави, в смиреност, в уважение към родителите и чистота на нравите. След църква семейството се прибира в дома и хапва топла пита, вкусно ястие, което всички обичат.