„Мили хора, сърчицето на нашата звездичка Амая угасна“.

Това беше тъжното съобщи във Фейсбук на Калоян Абрашев - баща на малкото момиченце, за чието ново сърце хора от цяла България събираха пари.

Въпреки усилията на екипа лекари от Национална кардиологична болница да задържат Амая жива до идването на самолета, нейното сърце не е издържало.

Семейството на Амая моли за време, за да премине през следващите дни на скръб, които ще са много трудни за тях.


След последния много емоционален апел за помощ, само за по-малко от ден бяха събрани над 700 000 лв. в помощ на Амая. Момиченцето трябваше да лети до Индия за спешна трансплантация на сърце. Това даде надежда на семейството й, както и на всички, които усетиха тази история лично. 

Снимка: btvnovinite.bg

 

 

 

Планираният полет на самолета беше отложен заради технически неизправности. До последно той се намираше на летище във Франция. 

Момиченцето страдаше от сърдечно-съдово заболяване и се нуждаеше от трансплантация на сърце.

Малко преди фаталния край баща й сподели изключително силна и лична, емоционална история. 

В първите дни, когато тяхната дъщеричка била в реанимация, със съпругата му се срещнали със свещеник. Тогава той казал за малкото момиченце следното. 

 

”Ако Амая оцелее, тя ще обединява”.

 

Семейството приема това като знак, че ще усилят  връзката в семейството.

Амая успя да обедини не само едно семейството, но и цял един народ.

Снимка: btvnovinite.bg

"Народ, който въпреки всичките несгоди, падения и кризи, се бори. Въпреки всички негативни прогнози, въпреки ежедневните трудности се бори. Бори се със всички сили, бори се докрай и няма да се предаде. Амая е българка, с боен дух несравним никъде по света. Господ е с нея."

 

Проблемът на Амая е открит едва 2 месеца след нейното раждане.

Майка й усеща, че бебето не диша добре, заради което отиват на лекар. Преглед в Александровска болница и  рентген установява, че не белите дробове на детето са засегнати, а неговото сърце, което се е уголемило. 

 

„Малко след пристигането им в болницата, жена ми се обади и каза „Амая е много зле, казаха да очакваме най-лошото” - споделя бащата. 

Светъл път, Амая, на теб и малкото ти, голямо сърце!