Грижите около посрещането и първите месеци от живота на бебето, изпълнени с тревога и притеснения, понякога ще ви се сторят изтощителни и дори смазващи, но не по-малко са и моментите, онези толкова сладки, красиви и забавни моменти, към които цял живот ще се връщате в спомените си с радост и умиление.

 

Малки пояснения към майчиния дневник >>

1.Първата усмивка

С навършването на два месеца, ще бъдете неочаквано сюрпризирани и озарени от първата усмивка на рожбата си, блеснала с цялото си опияняващо очарование върху малкото личице. Има дори старо поверие, че в този момент, някъде там, се ражда по една фея. Вълшебно, нали?! На 4 месеца пък ще ви залее най-сладкият и звънлив звук, който някога сте чували – гръмкият и заразителен бебешки смях. Само не прекалявайте с гъделичкането! ;)

 

Най-хубавият подарък >>

 

2.Големият нощен сън без прекъсвания

Постепенно ще дойде и дългоочакваният момент – Светият Граал за всеки начинаещ родител. Между 4-тия и 6-тия месец новороденият мъник ще се научи да спи през цялата нощ. Какво облекчение само, нали! ;)


За Сънчо и новородените бебета >>

 

3. Бебо вече може да седи

Колко различен само е светът за любопитния малчо, гледан вече по-отвисоко. Стига с това пълзене. Към 5-тия – 6-тия месец, повечето бебоци вече могат да седят. Облегнати на голяма пухкава възглавница, вие спокойно може да им предложите най-милите фотосесии, които ще вълнуват и вас, и тях самите, цял живот. Между 7-мия и 9-тия месец пък бебо вече ще може да седи самостоятелно и хич и не си помисляйте да го подкрепяте с каквото и да било. И без чужда помощ ще се справи чудесно!

 

Малки, но важни подробности в началото на шестия месец >>

 

4. Маха с ръчички за "чао”

Онзи така мил жест за поздрав, с който малкото слънце започва да маха с ръчичка за "чао” е също един от най-сладките моменти, до които всеки начинаещ родител за първи път се докосва. Около 9-тия месец повечето бебета вече могат да правят връзка между звуци, жестове и смисъл. Те знаят, че махайки с ръчичка, ти казват "чао-чао”, пляскайки с ръчички, изразяват своите емоции, а докосвайки длан до устни, ти изпращат най-милата целувка, която някога си получавал!

 

Новите чаровни умения на деветия месец >>

 

5.Иде ред и на първи кулинарни дегустации с пръстчета

Тъкмо, когато лъжицата е набрала скорост в ежедневието на бебето, точно тогава то започва да проявява неистов интерес към похапването с… пръсти. Между 9-тия – 12-тия месец бебетата развиват по-добър контрол над ръцете и хватателните си мускули, което им дава власт за дегустаторски контрол на всичко, което им се изпречи пред любопитния поглед, пък било то и спагети. Сами може да си представите какво се случва тогава!

 

Нова мода в маниера на хранене >>

 

6.Страстта към катеренето също не закъснява

Към 12-тия месец, около етапа на прохождането, мъниците започват да развиват безумна страст към катеренето, прескачането, провирането и премятането през всякакви възможни, невъзможни и свръхневъзможни препятствия. И то, без каквато и да било помощ. Затова винаги ги оставяйте на места, където е възможно зоркото ви око да бъде постоянно нащрек.

 

 Аз съм голям и светът е под мен >>

 

7.Първи стъпки (Луната още малко да почака)

Удивително преживяване е да наблюдаваш плахите, но упорити опити на малкото човече да се задържи само върху земята. Можем да наречем този бляскав момент "перла в короната” от постижения на бебето. Може би никой друг миг не е изпълнен с толкова очакване, колкото първата стъпка на малкия човек. Той винаги настъпва около първата годинка.

Преживелици и впечатления от първия ми рожден ден >>

Понякога този момент  пристига изненадващо още преди бебчо да е навършил 10 месеца, друг път пък – едва към 17-тия, но тази разлика не бива никого да притеснява. Тя е напълно нормално явление – всяко дете е различно и има своите индивидуални темпове на развитие.

 

Смел и изправен >>

 

8.Първи думички зазвъняват сладко в ушенцата на мама и татко

Първата дума! Звънливо прошепнатите за първи път "мамо” или "тате” са същински еликсир за ушите на всеки родител. Няма нищо по-вълнуващо от този момент, който се случва също, както първата стъпка, около навършването на една година, и често пъти е повод за двойно празнуване. Това е времето, в което мъничето прави усилени опити да назовава имената на предметите и хората от заобикалящия го свят и постепенно обогатява речниковия си запас. Няма да мине много време, преди да чуете със собствените си уши думи, които толкова време са пърхали из пространството около малкото човече и са попивали в ума му.

 

Първи срички - радост за сърцето >>