Всяка година след Коледа статистиката отчита колко от подаръците са били върнати в магазина, заменени с други или подарени на някой друг. И процентът наистина е голям. Факт е, че понякога избираме с голямо внимание какво да подарим на близките си, но невинаги успяваме да изберем нещо, което ще бъде харесано и одобрено от бъдещия му притежател. Вместо обичайните актуални артикули, които може да намерите в магазините, подарете нещо, който е направен с любов от вас. Така шансът той да бъде харесан е много по-голям, а емоционалната му натовареност е това, което ще го направи безценен. За този вид подаръци дори не са ви нужни пари – или поне не много.

Изпечете сладки и ги украсете

Снимка: iStock


Изпечете традиционни коледни сладки или кексчета, които да украсите с децата. Може да направите шоколад във форма за сладки, която е с актуална коледна тематика. Със захарно тесто може да украсите сладки и меденки, да им сложите надписи и да ги опаковате в целофан и с панделки. Това е подарък, който със сигурност никой няма да върне.

Стара вещ с история

Снимка: iStock


Почти във всеки дом има кутия или кашон със стари вещи, които са предмети със спомени. Това може да са снимки, стари уреди, аксесоари, бижута. Извадете кашоните и със сигурност ще намерите предмет, който ще умили някой от семейството.

Спомен в рамка

Снимка: iStock


Понякога една снимка е достатъчна, за да ни зарадва. Сложете в подходящи рамки снимки с всеки член от семейството или приятелите и му я подарете. Това може да е скъп и незабравим спомен от изминаващата година или детска снимка на някого.

Изплетете сами шал, шапка, пуловер, играчка

Снимка: iStock

Ръчният труд винаги е бил високо ценен. Мама или татко, баба или дядо – всеки от семейството ще носи новото си плетиво с гордост, знаейки, че е сътворено от ръцете на техен близък.

Снимка от видеозон

Снимка: iStock


Новините за очаквано бебе в семейството винаги са изключително вълнуващи. Ако изберете да съобщите това на близките си по Коледа, то може да го направите по неочакван и трогателен начин. Сложете снимка от видеозона в рамка и я подарете на бъдещите баба, дядо, чичо, леля. Може да добавите картичка с надпис „Честито, бабо/дядо/чичо/лельо!“

Рецепта в буркан

Снимка: Бистра Момова


В последните години много актуални са именно рецептите в буркан. В него се слагат няколко сухи съставки, самият той се украсява празнично и с панделка или връвчица се добавя рецепта как бъдещият му притежател сам да си приготви сладките или соленките.
Ето как да си направите рецепта в буркан: