Ето едно чудно медено удоволствие, което не застрашава по какъвто и да било начин финия строен силует. То е не само гаранция за елегантна осанка, но и прекрасна сладка композиция от витамини и полезни за здравето хранителни вещества. А съчетанието от сусам, тиквени и слънчогледови семки, от овесени ядки, стафиди, мед и канела дарява сетивата с незаменим сладко-хрупкав вкус и аромат...
За 4 порции:
100 г суров сусам
100 г белени тиквени семки
100 г белен суров слънчоглед
100 г фини овесени ядки
20 г стафиди
5 с.л. мед
канела
Приготвяне:
1.Запичаме сусама в сух тиган с незалепващо дъно, докато придобие златист нюанс. След това запичаме и ядките. Слагаме всичко в купа и докато са още топли, прибавяме стафидите, разбъркваме и заливаме с меда. За кадифено сладък аромат, подправяме с канела.
2.Разбъркваме всичко добре. Застиламе правоъгълна тавичка с хартия за печене и я покриваме с хрупкаво-сладката смес на пласт с дебелина 1 см. Отгоре слагаме втори лист хартия. Притискаме с дъска за рязане и тежест върху нея. Оставяме за 1 час в хладилник и след това нарязваме на блокчета.