Както е рекъл народът, хванахме се за зеленото. На мода са салатките. Ето една слънчева и лека екзотична салата от далечен Тайланд.
Продукти:
2 ч.ч. зелена папая, настъргана на тънки ивици
1 с.л. почистени осолени скариди (или осолено месо от раци)
¾ лайм
6 шушулки зелен боб
1 скилидка чесън
1 ½ с.л. рибен сос
1 ½ палмова захар (може и тръстикова)
2 люти чушлета
5 чери доматчета
2 с.л. кашу или печени фъстъци
Приготвяне:
Повечето азиатски магазинчета у нас предлагат нарязана зелена папая. Но ако не намерите такава, достатъчно е да разполагате с цял плод. Обелете го и го настържете на едро. Отстранете семето в сърцевината на плода.
В Тайланд салатата от зелена папая се приготвя с помощта на глинено хаванче, дървено чукало и шпатула.
Счукайте скилидките чесън. След това добавете зеления боб и чери доматките, нарязани на половинки. Стрийте ги няколко пъти, колкото да се смачка зеленият боб и и да се изцеди сокът от чери доматите. Добавете лютите чушки, раздробени на ситно, за да се подлюти ястието. Използвайте дървеното чукало, за да смесите продуктите в глиненото хаванче. Шпатулата използвайте, за да ги разбъркате добре.
След това добавете скаридите, рибния сос, сока от лайм и захарта. Най-накрая прибавете настърганата папая и поръсете ядките.
Приятен апетит!