Сирене по шопски, запечено в гювече, е традиционна българска рецепта за бързо приготвяне на много вкусно и полезно мезе или предястие.
Необходими продукти за 4 порции
600 г сирене
4 бр. яйца
2 бр. домати
2 с. л. олио
25 г масло
2 люти чушки
4 стръкчета магданоз
Начин на приготвяне
На дъното на гювечето се слага половин супена лъжица олио.
Сиренето се нарязва на 4 плочки и се подреждат на дъното на всяко гювече.
Доматите се обелват и се отрязват 4 по-големи кръгчета от тях. Останалата част се нарязва на кубчета и се разпределя отстрани на сиренето във всяко гювече.
Лютите чушлета се разрязват на половина и се добавя по една половинка.
Отгоре се поставя по едно кръгче домат.
Запича се в предварително загрята фурна за 10 минути. Изважда се и се счупва по едно яйце върху всяка порция. Поставя се резенче масло и отново се запича във фурната, докато яйцата са готови според вкуса.
Готовото гювече се поднася горещо, украсено със свеж магданоз.