Сирене по шопски, запечено в гювече, е традиционна българска рецепта за бързо приготвяне на много вкусно и полезно мезе или предястие. 

Необходими продукти за 4 порции

600 г сирене

4 бр. яйца

2 бр. домати

2 с. л. олио

25 г масло

2 люти чушки

4 стръкчета магданоз

Начин на приготвяне

На дъното на гювечето се слага половин супена лъжица олио.

Сиренето се нарязва на 4 плочки и се подреждат на дъното на всяко гювече.

Доматите се обелват и се отрязват 4 по-големи кръгчета от тях. Останалата част се нарязва на кубчета и се разпределя отстрани на сиренето във всяко гювече.

Лютите чушлета се разрязват на половина и се добавя по една половинка.   

Отгоре се поставя по едно кръгче домат.

Запича се в предварително загрята фурна за 10  минути. Изважда се и се счупва по едно яйце върху всяка порция. Поставя се резенче масло и отново се запича във фурната, докато яйцата са готови според вкуса.

Готовото гювече се поднася горещо, украсено със свеж магданоз.