Продукти за 2 порции:
4 с. л. брашно
2 с. л. олио (вместо олио може да използвате масло за по-богат вкус)
3 с. л. захар
3 с. л. шоколадови стърготини или шоколадов чипс
1,5 с. л. какао
2-3 капки ванилова есенция
1 яйце (в зависимост от размера на чашите, 1 яйце може да се окаже много; ако е така - опитайте с 2 с. л. разбито яйце)
4 с. л. кисело мляко
2 порцеланови чашки
Приготвяне:
Сложете сухите продукти в чаша и разбъркайте добре с вилица. Добавете яйцето и разбъркайте внимателно. Налейте млякото, олиото, есенцията и разбъркайте, докато се абсорбират всички сухи съставки. Сипете шоколадовите стърготини и разбъркайте отново.
Сложете чашата със сместа в микровълнова фурна и пуснете за 3 минути на 1000 вата. Кейкчето ще се издуе над ръба на чашата, но след като изключите микровълновата ще спадне. Оставете да изстине. Минете с нож по ръба на чашата, за да се отлепи и поставете в чиния.
Топлият шоколадов кейк се комбинира чудесно с топка ванилов сладолед.
За празниците може да декорирате със захарно тесто (направено от белтък и пудра захар или разтопени бонбони маршмелоу и пудра захар), като оформите различни коледни фигурки.