Козунак по поръчка с доставка до вкъщи – това е алтернативата на традиционното великденско пазаруване на козунаци, което започнаха да предлагат много пекарни. Можем ли обаче да се доверим на производителите, че ще ни доставят чиста и безопасна храна? Дали козунаците се месят и пекат при условия, съобразени с обстановката на епидемия в момента?
Повечето заведенията за хранене затвориха врати, други работят само с онлайн доставки, а трети продължават да функционират, но при изключително засилени мерки за дезинфекция и допускане само по един клиент за интервал от време на място.
Свързахме се с 3 софийкси пекарни, които приготвят козунаци за Великден, за да разберем какви извъредни мерки са взели те и как можем да имаме вкусни козунаци за празника на трапезата си, без да рискуваме здравето си.
„Спазваме всички инструкции на здравните власти - да пазим помещенията чисти и да пазим хората в тях здрави. Реално, за работата на заведенията, които продават храна за навън, нищо не би трябвало да се е променило - всички повърхности трябва да се дезинфекцират така или иначе и това е стандартна процедура по НАССР. В помещенията за храна не се допускат външни хора, затова всички работещи и всички доставчици имат здравни книжки и минават редовни прегледи.
- Единствената допълнителна мярка, която се въвежда, е дезинфекция на ръцете при влизане и недопускане на лица със симптоми на настинка. Правим го - всяка заран мерим температурата на хората, които работят в Даро.
- Козунаците ни винаги са били и продължават да бъдат индивидуално опаковани.
- Нищо живо не издържа температурите на печене във фурните, така че козунакът по дефиниция е стерилен.
- Винаги печем дозите, които имаме заявени и знаем, че ще бъдат продадени за деня - всичко при нас е прясно и няма застояване.
- За времето, докато чакат да ги вземат, освен опаковани, козунаците стоят в кутии с капаци.
- За четирите години, откакто съществуваме, нямаме нито един случай на оплакване или неразположение след наша храна, което значи, че спазваме хигиенните изисквания и не допускаме замърсяване.
- Помещенията редовно се проветряват, повърхностите се дезинфекцират.
Спонтанна инициатива на Даро са т.нар. "висящи" козунаци - освен поръчаните за лична консумация, козунаци, клиентите предплащат и такива за хора, които нямат възможност да си купят. Всичко започва от клиент на пекарната, който взема своите козунаци и се връща, за да плати още 5 за хора в нужда. От пекарната добавят добавяме по един от тях към всеки от дарените.
„След обявяване на извънредното положение затворихме и направихме реорганизация на работата, за да сме сигурни, че не рискуваме здравето на клиентите и персонала си.
- Работим с утвърдени доставчици на продукти, от които поискахме гаранция и описание на процеса на доставка. Поръчваме от български производители, когато можем, защото знаем, че за малкия бизнес сега е много трудно.
- Работи само част от персонала, който спазва изключителни мерки за хигиена и дезинфекция.
- Не допускаме клиенти в заведението. Работим “на гише”.
- Всяка доставка има карантинен период, като всичко се измива внимателно със сапун - яйце по яйце, кутия по кутия.
- Кухнята се дезинфекцира детайлно.
Трудно, времеемко и по-скъпо е всичко, но само така можем да гарантираме пълни съответствие и превенция на разпространението на вируса и да не подвеждаме своите клиенти.“
- "Спазваме всички препоръки и изисквания на Здравното министерство.
- Работим с антибактериални разтвори за ръце и повърхности.
- Спазваме висока лична хигиена - облекло, маски, ръкавици.
- Следим доставчиците също да имат маски и ръкавици при зареждане на стока.
- Клиентите влизат по един в обекта, като за тях също има антибактериални разтвори.
Предвид извънредната ситуация и за да избегнем дългото чакане на опашка за получаване на великденските козунаци, вече предлагаме и доставка с TaxiMe. Доставката е на стойността на такси услугата от пекарната до адрес. Плащането на цялата сума на поръчката и доставката, ще бъде в брой на шофьра."