По време на постите има въздържание от раздразнителност  - да владееш гнева си, да пазиш спокойствие и да не се разпалваш бързо. Има въздържание от слава - да владееш духа си, да не желаеш известност, да не се превъзнасяш, да не мечтаеш за похвала, да не бъдеш надменен и да не търсиш слава.

В сезона на пресните зеленолистни зеленчуци предлагаме следната рецепта за Великденските пости:

Чорба от лапад и киселец

200 г киселец

400 г спанак

2 бр. моркови

1 глава кромид лук

½ к.ч. олио

черен пипер

сол

Лападът и киселецът се измиват (отстраняват се дръжките им) и се нарязват на ситно. В сгорещената мазнина се изсипва ситно нарязаният лук и настърганите моркови, и се задушават с малко вода до омекване. Долива се вряла вода, посолява се и се оставя да заври. След 10-15 минути се прибавят спанакът и киселецът. Котлонът се изключва и супата се оставя, захлупена с капак (внимава се да не изкипи). Сервира се поръсена с черен пипер.