Пухкавите зърна, сготвени с чесън и подправки, съчетани с малко чери доматки, придават великолепен вкус на ястието.

Продукти за 4 порции:

4 пилешки филета – всяко около 150 г
1 скилидка чесън, накълцана на ситно
1 с.л. меко къри на прах
2 с.л. зехтин
1 гл. лук
250 г ориз басмати
600 г зеленчуков или пилешки бульон
50 г стафиди
1 с.л. пресен кориандър
100 г чери доматки
25 г печени кедрови ядки
1 лимон на резенчета

Мариноване на пилето
Всяко филенце се нарязва на тънки ленти и се смесва с половината от чесъна и половината от кърито.

Овкусяване на ориза
Загрейте зехтина в голяма тенджера, добавете нарязаниия лук и останалия чесън, запържете за ок. 3 мин., добавете ориза басмати и останалото къри.

Сваряване на пилафа
Сипете горещия бульон при ориза заедно с ½ ч.л. сол и стафидите. Оставете да заври, след което похлупете и оставете да ври на слаб огън за ок 10 мин. Добавете кориандъра и доматите и разбъркайте, за да се загреят. Свалете от огъня и поръсете кедровите ядки. Накрая разбъркайте внимателно с вилица.

Приготвяне на пилето
Докато оризът ври, пилето се изпича в осребрен съд за около 6 до 10 минути. Прехвърлете пилафа в чиния, поставете отгоре филето и сервирайте с резенчета лимон.

Чудесна гарнитура към блюдото е зелената салата или студената райта*.

* Райта - ситно нарязани краставици с кисело мляко, подправени с прясна мента и смлян кимион.