Изварата се отличава с високото си съдържание на белтъчини. Тя е чудесен избор не само за дамите, които държат на стройната си осанка. Благодарение на високото си съдържание на калций тя е и незаменим помощник на всяка жена в борбата й с остеопорозата – грижи за доброто състояние на костната система, ноктите и косата. Изварата е от изключителна полза и за най-малките – помага на децата да растат бързо и със здрави кости. Прекрасен избор за бременни и кърмачки. Изобилието от витамини в изварата пък (А, Е, Р, В2, В6, В12) оказват благотворно влияние върху лесното и пълноценно усвояване на храната, както и върху доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Предлагаме ви 4 лесни за приготвяне, апетитни и, естествено, изключително полезни блюда с ключовата роля в тях на изварата. Наследете им се...
Лазаня с пилешко и извара
Накълцайте на ситно и препечете 350 г бяло пилешко месо в тиган. Към него прибавете 1 ½ ч.ч. сок за спагети и гответе, докато леко се запече. Намажете дъното на тава с още сос за спагети. Сложете 2 кори лазаня, върху тях 1/3 от месото, 1 ½ ч.ч. извара. Повторете това още два пъти със същите пропорции. Поръсете лазанята с 2 с.л. настърган кашкавал. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса в продължение на 1 час.
Дип с извара и песто
Разбъркайте 250 г кашкавалена извара с 50 г босилеково песто. Ако нямате готово, може да си направите сами, като пасирате 2 клонки от билката с 3 с.л. зехтин. Към пюрето от извара добавете на ситно шепа репички и маруля.