В кулинарията всяка идея е добре, за да разнообразяваме редовно своето ежедневно меню. 

Консумирани ежедневно, зърнените салати се превръщат в чудотворен балсам за човешкия организъм. Те са източник на въглехидрати, фибри, белтъчини, , минерални соли, мазнини и витамини. Нека обаче да не подценяваме и техните уникални вкусови качества.

Приемани редовно, благоприятстват обмяната на веществата и състоянието на сърдечно-съдовата система. Да не забравяме още, че редовната консумация на пълнозърнести храни значително намалява риска от развитието на диабет, някои видове рак и други здравословни проблеми.

Следват няколко разкошни идеи за здравословни, но и не по-малко апетитни салати.

#1 Мароканска морковена салата с просо
Продукти за 4 порции:
250 г моркови
1/2 ч.ч. нарязан червен лук
1 с.л. зехтин
2 ч.л. мароканска подправка „рас ел ханут”
1/2 ч.ч. варено просо
¼ ч.ч. филирани бадеми
¼ ч.ч. семена от нар
¼ ч.ч. магданоз, нарязан на ситно
2 с.л. сух смлян кантарион
сок от един лимон
2 до 3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуа. Нарежете морковите натънки кръгчета. Поставете ги върху тава с покрита на дъното хартия за печене. Добавете лука, 1 с.л. зехтин и мароканската подправка. Печете 20 до 25 минути, докато морковите леко покафенеят.
В купа комбинирайте печените моркови, предварително свареното просо, бадемовите филийки, наромите семена, жълтия кантарион и магданоза. Над така приготвената салата изстискайте лимоновия сок и добавете 2 с.л. зехтин. Овкусете със сол и пипер на вкус и разбъркайте.

#2 Салата с киноа и царевица
Продукти за 4 порции:
4 кочана прясна царевица
2 ч.ч. киноа
щипка сол
½ глава червен лук, нарязан на ситно
½ ч.ч. сладки мариновани чушки, нарязани на ситно
1 консервна кутия черен боб, изцеден
кориандър
¼ ч.ч. растително масло
2 с.л. мед
1 с.л. кимион
120 г сирене фета
½ чаша нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
Сварете кочаните царевица. След готовност наронете зърната и ги сипете в голяма купа. Сварете киноато в 4 чаши вода и щипка сол според указанията на опаковката. След готовност, го охладете и добавете към царевицата. Добавете червения лук, чушките, черния боб, сиренето и кориандъра. Добавете растителното масло, меда и кимионът. Поръсете с щипка сол и прясно смлян черен пипер. Добавете повече мед по свой вкус. Накрая поръсете с магданоз Разбъркайте внимателно и поднесете.

 

#3 Пикантна салата с къдраво зеле, кафяв ориз и лимонов дресинг
Продукти за 4 порции:
За дресинга:
сок от 1 лимон
сок от 1 портокал
½ ч.ч. зехтин
1 скилидка чесън
½ ч.ч. пресен магданоз
¼ ч.л. сол
1-2 с.л. мед
За салатата:
1 с.л. зехтин
1 връзка къдраво зеле, нарязано, без стъблата
2 ч.ч. варен кафяв ориз
сол и черен пипер на вкус
сушени боровинки

Начин на приготвяне:
Миксирайте всички продукти за дресинга до получаването на гладък сос.
Загрейте олиото в голям тиган на средно висока температура. Добавете къдравото зеле и кафявия ориз и разбъркайте добре. Залейте отгоре с дресинга и отново разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. На финала поръсете със сушените боровинки.

#4 Салата с печени чери домати, рукола и сорго
Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. сорго, прецеден през фин гевгир
3 ч.ч. вода
½ кг печени чери домати
1 с.л. зехтин
морска сол

За лимоновия дресинг:
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
¼ ч.л. червен пипер
¼ ч.л. фино смляна морска сол
1 скилидка чесън, пресован или смлян
прясно смлян черен пипер на вкус
Всички останали продукти:
3 ч.ч. рукола
¼ ч.ч. натрошено сирене фета
2 с.л. настърган пармезан
400 г нахут, изплакнат и изцедени (по желание)

Снимка: Thinkstock

Начин на приготвяне:
Сварете соргото в три чаши вода в малка тенджера. Оставете да заври, след това покрийте с капак и намалете огъня. Варете соргото около 55 до 65 минути.
Междувременно опечете чери доматите – загрейте фурната до 200 градуса и ги поставете в тавичка, чието дъно е покрито с хартия за печене. Полейте доматите с 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Печете, докато доматите омекнат, около 18-20 минути.
За дресинга смесете зехтина, лимоновия сок, червения пипер, солта и черния пипер и разбъркайте до гладък сос.
След като соргото се свари, отлейте излишната вода и го пренесете в купа за сервиране. Добавете печените домати заедно със соса и останалите съставки – руколата, сиренето фета, пармезана и нахута (по желание). Облейте с дресинга и разбъркайте добре.