Салата с тиква и тиквени семки

Продукти за 4 порции:
1 кг тиква
4 гл. червен лук
5 с.л. соев сос
2 с.л. мед
4 с.л. зехтин
черен пипер
150 г рукола
60 г шунка
4 с.л. оцет
сол
50 г черни маслини
50 г печени тиквени белени семки

Приготвяне:
Обелете тиквата, отстранете семките и нарежете на малки ивици. Настържете 1 гл. лук и добавете соевия сос, меда, 2 с.л. зехтин и черен пипер. С получената марината залейте тиквата и печете в предварително загрята фурна ок. 30 минути при 200 градуса. Останалия лук разполовете и оформете на тънки ивици. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете до хрупкавост нарязаната шунка. Извадете шунката и я оставете да се отцеди. В същата мазнина глазирайте лука и угасете с 6 с.л. гореща вода и оцет. Варете за съвсем кратко, овкусете със сол и черен пипер. Горещата марината добавете към поизстиналата тиква и шунката. Накрая прибавете руколата и маслините. Украсете с тиквените семки.

Снимка: oneequalstwo.wordpress.com

Салата с батати и грозде

Продукти за 4 порции:
1 кг батати
1 гл. червен лук
150 мл зеленчуков бульон
5 с.л. винен оцет
1 ч.л. дижонска горчица
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер
50 г орехови ядки
100 г  стафидено грозде
китка магданоз
150 г твърдо сирене

Приготвяне:
Сварете бататите. Кипнете ситно нарязания лук, бульона, оцета, горчицата, зехтина и подправете със сол и черен пипер. Варете около 3 минути. Горещата марината изсипете върху картофите и оставете настрани да се поохладят. Ядките изпечете в тиган без мазнина и след като изстинат, ги натрошете на едро. Разполовете гроздовите зрънца. Магданоза накълцайте на едро, а сиренето оформете на кубчета. Преди да сервирате, изсипете сместа върху поизстиналите батати. Гарнирайте обилно с магданоз.

Снимка: knoxnews.com