Тези великолепни малки есенни плодчета смайват с възхитителните си хранителни и лечебни качества, както и с чудния си вкус и аромат. Те са лек за сърцето, пречистват кръвта и укрепват кръвоносните съдове, успокояват нервната система, подобряват метаболизма, пречистват от токсини, подобряват функциите на жлъчката, бъбреците и черния дроб. На всичкото отгоре мушмулите стимулират растежа при децата, така че спокойно можем да ги наречем перфектният десерт за малчуганите през есента. 

Сок от мушмули

За да си направите сок от мушмули, ви трябват меки плодове. Изстискайте омекналите плодове и сокът, който е много гъст разредете с вода или с газирана напитка. Консумирайте без или със захар според предпочитанията ви.

Мармалад от мушмули

3 кг омекнали плодове
1 кг захар

Задушете плодовете в малко вода, за да омекнат още повече, след което ги прекарайте през сито, за да отстраните семената и грубите външни кожички. Оставете кашата да поври, след което добавете захарта. Варете, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. Мармаладът изсипете още топъл в буркани и го затворете, след като напълно изстине. Освен като сладко изкушение върху филийка хляб, мармаладът от мушмули може да използвате и като великолепен пълнеж на най-различни сладкиши – кексове, торти, бухтички и т.н.

Мушмулица

Изберете узрели, здрави и твъди плодове.  Измийте ги добре и ги наредете в съд. Залейте ги с вода, поръсете с 200 г захар и 100 мл млечна киселина на 10 л вода и притиснете. Внимавайте водата да покрива добре плодовете. След 1 седмица добавете 1 торбичка счукан синап. Съхранявайте съда на хладно място. Получава се изключително приятно на вкус, нежно пикантно и дъхаво питие.

Ликьор от мушмула

За всеки килограм прясно набрани и узрели плодове е необходим захарен разтвор от 5 л вода, който е врял около 15 минути с 600 г захар. Слага се 3-5 г лимонена киселина. Плодовете поставете в дамаджана с широк отвор, залейте ги със захарния разтвор и съхранявайте при стайна температура. За да се ускори и насочи правилно ферментационният процес , добре е към още неферментиралото питие да се прибави 5-10 г пресувана хлебна мая, която предварително се размива в чаша с чиста хладка вода. След 2-3 дни ликьорът започва да ферментира, вследствие на което получава приятно резлив и сладко нежен вкус.