В седмицата преди Сирни заговезни ви поднасяме 4 леки ястия със сирене. Не случайно избрахме това да бъде видният представител на италианската кухня – известното прясно и меко сирене от региона Кампания, отличаващо се с превъзходния си нежен и ненатрапчив вкус, известно като моцарела. Докато в наши дни това сирене се произвежда предимно от краве мляко, в миналото оригиналната италианска рецепта е задължавала моцарелата да бъде приготвяна от биволско мляко. Днес производителите на сирене в района на град Неапол са единствените, които спазват тази традиция. Не случайно оригиналната моцарела е основна съставка на автентичните неаполитански пици. Ще я срещнем още и като добавка към много видове салати, в компанията на резен домат или лист босилек. Благодарение на мекотата и финия си аромат, моцарелата придава изтънчен и същевременно плътен вкус на всяко ястие.
Към рецептите >>
Салата с моцарела
Продукти за 6-8 порции:
6 филии бял хляб
3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
100 г пармезан
150 г смес от кисело мляко и майонеза
200 г сметана
2 ч.л. горчица
3 с.л. винен оцет
2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
500 г моцарела
500 г домати
1 букет зелена салата
1 глава червена цикория
Приготвяне:
Направете крутони, като нарежете хляба на на кубчета и в тиган го изпечете до златисто заедно със зехтина и половината ситно нарязан чесън. От настъргания пармезан, майонезената смес, сметаната, горчицата, оцета, лимоновия сок и останалия чесън пригответе соса. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Нарежете моцарелата на тънки шайби, а доматите – на лунички. Накъсайте зелената салата и цикорията. Разбъркайте моцарелата и зеленчуците със соса и поднесете салата поръсена с крутоните.
Киш с моцарела и сьомга
Продукти за 8 порции:
750 г филе от сьомга
250 г домати
250 г моцарела
200 г извара
3 яйца
1 с.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
масло и брашно за поръсване
500 г бутер тесто
2-3 с.л. галета
Приготвяне:
Филето нарежете на едри парчета, моцарелата – на малки, а доматите – на фини резени. Заливката пригответе, като разбъркате до еднородна смес изварата, яйцата и нишестето. Подправете със сол и черен пипер. Намаслете тавичка с кръгла форма и покрийте дъното и стените с бутер тесто. Поръсете с галета. Отгоре разпределете рибното филе, моцарелата и доматите. Облейте със заливката. Печете на висока температура на най-ниското ниво на фурната около 15 минути, след което намалете огъня до умерена температура и печете още 50 минути.