На прага на лятото и настъпващите горещи дни е време да помислим за няколко свежи и охлаждащи идеи с участието на Негово Величество Сладоледа. Предлагаме ви да се поглезите с нещо едновременно ледено, огнено и... сладичко – топка сладолед с още нещо...
Сладоледена торта
Продукти за 1 торта:
500 г ванилов сладолед
300 мл компот от плодове по избор (малини, кайсии, ягоди, череши)
1 пакетче желатин
За блата:
1 пакетче обикновени бисквити
½ пакетче разтопено краве масло
½ ч.ч. прясно мляко
Приготвяне:
Бисквитите за блата натрошаваме и смесваме с разтопеното масло. Докато месим (за предпочитане с ръце) прибавяме и прясното мляко.
Получената смес оформяме като блат. Разпределяме на дъното на форма за торта и оставяме в хладилник за около 30 минути, за да стегне.
Леко размекнатият сладолед сипваме върху блата и слагаме във фризер, за да стегне.
Желатинът слагаме в студена вода, за да набъбне, и при постоянно разбъркване прибавяме към компота.
Получената смес изсипваме върху сладоледа и тортата отново се връща във фризера.
Череши с вино и сладолед
Продукти за 4 порции:
24 бр. череши, почистени от костилките
2 с.л. мед
200 мл червено вино
100 мл вода
4 топки сладолед
коричка канела
Приготвяне:
Испиваме водата, виното, канелата и меда в малка танджерка. Варим в продължение на 20 минути, докато сместа стане на сироп.
Поставяме по 1 топка сладолед в широка чаша за шампанско. Отгоре аранжираме с черешите (за всяка чашка по 6) и заливаме с горещия сироп.
За разкош и още по-плодов вкус към декорацията ог череши може да добавим и по няколко резенчета ягоди. За да почувстваме вълшебството на това изкусително блаженство, трябва да му се отдадем веднага.
Хрупкави кошнички с плодове и сладолед
Продукти за 6 формички:
3 тънки кори от многолистно тесто
30 г масло
За плънката:
2 с.л. сирене рикота
6 топки сладолед (ванилов или сметанов)
манго
ягода
папая
череши
киви
или други плодове според сезона
Приготвяне:
Загряваме фурната предварително до 190 градуса. Маслото разтопяваме и формичките намазваме с част от него.
Нареждаме корите от многолистното листо една върху друга и ги нарязваме на 24 квадрата с дължина 12,5 см.
Всяка формичка застиламе с един квадрат, който се намазва леко с масло, отгоре се слага втори, така че ъглите да не се застъпват. Намазваме с масло. И така, докато в една формичка наредим 4 тестени квадратчета.
Печем около 5-6 минути, след което оставяме кошничките да се охладят.
Обелваме мангото, нарязваме го на кубчета и го пасираме със сиренето. Така десертното сирене става още по-десертно.
Пълним всяка хрупкава "кошничка" с полученото пюре и с останалите нарязани на парченца плодове. Всичко това покриваме със сладоледа. Най-отгоре декорираме с още един ред ухаещи на слънце и лято свежи сладки плодове и сервираме на момента.