През есента едно от любимите ни занимания е да експериментираме в кухнята, използвайки сезонните продукти. Сред тях е червеното цвекло. Да, нестандартен зеленчук е. За сметка на това с него може да приготвите невероятни ястия, с които ще впечатлите цялото семейство.
Витаминозна салата с червено цвекло
Необходими родукти:
1 консерва червено цвекло
4 моркова
1 шепа червени боровинки
червено вино
лимон
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязвате на тънки шайбички цвеклото и морковите. Към тях добавяте нарязаните боровинки, след което овкусявате със сосът от вино, лимон и зехтин. Поднасяте със зелена украса по избор.
Питки с цвекло и синьо сирене
Необходими продукти:
1 консерва червено цвекло
босилек
черен пипер
сол
зехтин
1ч.ч кисело мляко
2ч.ч брашно
1ч.л сода
Начин на приготвяне:
Омесете меко тесто от киселото мляко, объркано със сода и брашно. Раздетелете на малки питки. Подредете ги на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Печете на умерена фурна за около половин час.
Междувременно в блендер пюрирайте цвеклото с подправките. Поднесете питките намазани с пюрето от червено цвекло и гарнирайте със синьо сирене и босилек.