Всичко започва в далечната 1862. Тогава от Macy’s пуснали обява във вестник, в която пишело, че Дядо Коледа е дошъл в магазина им. Вече 160 години мястото в Ню Йорк е най-горещата точка в студения декември и сбъдва. То е отрупано с магазини, а на върха се намира магичният Санталенд, където всяко дете може да сбъдне мечтата си да види Дядо Коледа и да му прошепне в ухото своето коледно желание.

 • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
 • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
 • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
 • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
 • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
 • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
 • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
 • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
 • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков
 • Любов, семейство, деца - големият хороскоп за януари 2023 г.

В края на ноември всички желаещи да станат Дядо Коледа в Санталенд, в Macy’s, Ню Йорк се събират в заседателната зала за закуска и кафе.

КОЙ Е ДЯДО КОЛЕДА?

Обикновено това са 25-30 човека. Всички те са от различни раси, религии и ориентации. Докато отпиват от горещите напитки, споделят защо са там и какво ги е накарало да изберат тази професия.

Всички мъже и момчета получават огромно издание, наречено „Пътеводител за Дядо Коледа“. В него са описани историята на истинския свети Никола, как се казва „Весела Коледа“ на всички езици, както и всичко, което е разрешено и забранено да прави и изрича Дядо Коледа.

ЗАБРАНЕНОТО Е…

 • Дядо Коледа не пее песни.
 • Той никога не пита за името на детето.
 • Дядо Коледа никога, никога не обещава подарък.
 • Дядо Коледа не казва „Хо, хо, хо.“ Това е смях. Така така се смее той.

По време на обучението си успях да наблюдавам ветераните Дядо Коледа. Опитах се да си взема по нещо от всеки от тях: смях от този, поглед от онзи. Когато най-накрая дойде моят ред да сложа костюма, отидох в съблекалнята. Там, на стелажи са наредени всички палта и перуки. Има голяма, дълга маса за грим. Когато се погледнах в огледалото, видях истинския Дядо Коледа. Имаше още един Дядо Коледа в стаята с мен. Не можех да видя лицето му, защото през цялото време беше обърнат с гръб. Някой му е помагал с палтото. Той беше толкова педантичен, изглаждаше всяка гънка. Брадата му беше истинска, но я оформяше много внимателно. Всичко трябваше да бъде перфектно! Накрая се обърна мен и пуф! Сякаш отново бях на 7 години: „Ето го, идва! Ето го, идва! Това е той. Истинският Дядо Коледа.“ А той каза: „О, здравей! Вие един от новите ми колеги ли сте?“ В този миг увереността ми изчезна. Това е Синдромът на самозванеца. Погледнах се в огледалото и видях само едно дете от Бруклин. Със залепена брада.“ – разказва един от мъжете, станал Дядо Коледа за Humans of New York.

Снимка: https://www.facebook.com/humansofnewyork

СЛАМЕНИ ШЕФОВЕ И ЗАБАВНИ ЕЛФИ

Всеки Дядо Коледа в Macy’s си има отговорник. Негово задължение е да отведе детето до стола на дядо Коледа, а също и да донесе на добрия дядо вода, да му даде бонбон за освежаване на дъха и др.

За да се поддържа магията обаче, нищо в Санталенд не се нарича с истинското му име. Помощниците на Дядо Коледа се наричат „сламени шефове“. Това е стар цирков термин. С него са били наричани хората, които се занимават с дресировката и грижата за слоновете.

Сламените шефове могат понякога да помагат на Дядо Коледа, ако някое дете се разплаче или заинати.

Елфите също са помощници на Дядо Коледа. Докато децата чакат на опашката и за да не се отегчават, те обикалят и им задават интересни въпроси:

Колко на брой са северните елени?
Колко високо летят?

Няма значение дали децата знаят отговора, или не. Всяко от тях накрая успява да стигне до Дядо Коледа. И дори за секунда да не заподозре, че това не е мъж с перука и грим.