Аз обичам хората, обичам приятелството, обичам да обичам! – Казва Луиза Григорова-Макариев. – Поне се опитвам да бъде така, дано се получава!”. Талантливата млада актриса, която вече е майка на син, говори за коледния дух, спомените от детството за празника, за съпруга си – режисьора Мартин Макариев, за сплотеността на фамилията й и вярата, че ще има нови роли... и утре.

Това е нейната "Рецепта за Коледа"

Снимка: Личен архив

„Коледа идва с хубавата украса, с миризмата на мандарини, портокали... В това намирам духа на празника! – разказва ни Луиза, докато Бран спи. - Имаме семейна традиция – да се събираме всички заедно, а тази Коледа добавяме още един член – Бран, който днес (27 ноември), става на два месеца. Той е още много мъничък и няма да може да разбере какво се случва, но догодина, със сигурност, ще му е доста по-интересно. Въпреки това аз имам желание да му опаковам подаръци, не, че той ще се зарадва, но аз определено ще съм радостна.” Е, като дете на кинаджии, първата Коледа на Бран вероятно ще е запечатана на лента, за да може да се гледа един ден, подсказвам й аз, а тя се съгласява с усмивка.

Спомени от детството

Връщам Луиза назад във времето, за да се потопи в спомените си. Тя се замисля, но е категорична, че няма конкретна Коледа, която да е оставила толкова силен отпечатък в съзнанието й. „От години семейството ни прави едно и също на този ден, дори повече отдаваме значение на Бъдни вечер – споделя тя. - Тогава сме всички заедно. Аз помагам в месенето на питката. Мама я прави, аз я украсявам и всяка година измислям различни, нови украси.” Шеговито подхвърлям на Луиза, че тази година може да моделира с тестото фигурка на бебе, а тя се смее.

Сестра й, майка й и Дядо Коледа
Снимка: Личен архив

„Истината е, че вярвах в Дядо Коледа като дете и задължително с братовчедка ми Елиана изнасяхме концерт на празника. Аз и Ели специално се подготвяхме – пишех сценарий, в който имаше танци, малко театър. Изработвахме си костюми, като любими ни бяха короните, които правехме от хартия, залепвахме с лепило и поръсвахме със счупени играчки, за да блестят. Явно докато изнасяхме представлението, Дядо Коледа минаваше и ни оставяше подаръците. Винаги си пожелавах нещо конкретно, кооето да получа, което продължава и днес (смее се б. а.). За тази Коледа съм се оставила на заден план, съсредоточила съм се върху подаръка на малкия Бран. Така че за първи път центърът се измести от мен. Иначе винаги умувам какво да поднеса на всеки от семейството. Ние сме много сплотена фамилия. Сега разбирам, че повече се мисли за детето, което не съм знаела преди да стана майка.”

Любимо коледно ястие - рецепта

Била модел, сега актриса, фина и слабичка, но Луиза не изключва захарните изделия от менюто си, напротив. „Голям фен съм на сладките неща – признава тя. – На Коледа винаги много съм обичала баклавата на баба, която е най-вкусното нещо".

От една-две години се научих и сама правя тиквеника за Бъдни вечер. Традиционен е: с тиква, захар, орехи Задължително отгоре поръсвам корите с пудра захар. Важно е тиквеникът да е хрупкав. Канела сложих първата година, следващата – не. Не трябва да се прекалява с тази подправка, а и тя повече отива на ябълки, не на тиква.

Луиза си спомня също, че всяка година много се вълнува какво късметче ще й се падне от баницата. А след като го получи, си казва, че ще го запомни и ще внимава дали ще й се случи. „Но общо-взето три дни по-късно вече съм забравила – през смях признава тя. – Е, сигурно са ми се случвали някои от нещата, които са ми се паднали като късмет от баницата...”

Майчинство и работа

Питам Луиза дали ролята на майка е различна от останалите роли в киното и театър, които играе. А тя е непоколебима в отговора си: „Да си майка е част от живота и със сигурност не е роля като всички останали, в които се превъплъщавам на екрана и на сцената. Героите, които правя, идват и отминават, а като станеш майка е завинаги. А и като че ли имам вроден талант да съм майка (шегува се, б. а.). И мама (Ивет Григорова, шеф на модна агенция „Ивет Фешън”, б. а.) много готино си общува с малкия – разбират се без проблем, като се наложи да го оставя при нея.”

Снимка: Личен архив

Относно работата си, Луиза казва, че не е оставила ролите на заден план, защото така или иначе в момента нищо не се случва. „В такова време живеем, че всички са поизоставили работните си ангажименти. Наистина от 24 часа в деня, 7 дни в седмицата съм с малкия и само с това се занимавам в момента. Но това не означава, че не подготвям с колеги нови и интересни филмови проекти. И театрални представления също има, които са на изчакване, за да може да дойде моментът, когато ще се случат в театъра. Но по отношение на филмите, които все пак могат да се снимат и сега, усърдно работим с мъжа ми – Мартин, с Яна Маринова и Саното” – повдига завесата талантливата актриса,

За съпруга си Мартин Макариев

Луиза със задоволство разказва за постиженията на Мартин Макариев, завършил филма си „В сърцето на машината”, който в момента е в постпродукция и трябва да излезе на екран през 2021 г. „Страхотен е! – Възхищава се тя. - Скоро излезе тийзърът на филма и направо е умопомрачаващ! Сега Мартин работи по американски проект. Така че аз може да съм забавила темпото на работа, но Мартин го е забързал. А относно бащинството - с Бран са голяма любов. Мартин има и по-голям син - Борис, който вече е на 10 години, ученик е и пълен отличник. И той си е с нас.” Името на Борис е царско, а името на малкия Бран, което Луиза и Мартин сами са избрали, има няколко значения: битка, война, пазител. „Той ще бъде един борбен и готин пич – уверено заявява Луиза. - Предстои първата Коледа за Пазителя!”.

Снимка: Личен архив

А това, че всичко друго се случва по този неприятен начин, заради короновируса, не означава, че Коледата няма да е възможна, категорична е актрисата. Дори е убедена, че Коледа, която е семеен празник, може да е много по-хубава от друг път и да я оценим повече. „А коледният дух е в хората, в сплотеността на фамилията, в обичта, във всичко това, което имам и го пожелавам на всички и те да го имат.”