Ако обичате мариновани зеленчуци, киселото зеле е отличен избор. Те е основен източник на витамин С през зимата. Важно е обаче да знаете как да го мариновате правилно, как да го съхраните максимално дълго през зимата и кога е най-добре да го сложите в съд за ферментиране.

КОГА СЕ СЛАГА ЗЕЛЕТО?

Най-доброто време е средата на октомври. Това обаче може да се промени, ако метеорологичните условия са нетипични. През 2023 г. времето беше необичайно топло. Същото се очертава и за тази година. По тази причина може да отложите процедурата за края на месеца. Така ще удължите и срока му на годност.

Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни - от 18 до 21 градуса по Целзий.

Ако температурата е над 22 градуса, зелето бързо променя цвета си. Появява се т. нар. цвят, бял нагар по горната част на бъчвата и това е знак, че трябва да се спре ферментацията, защото зелето може бързо да се развали. 

ЗА КОЛКО ВРЕМЕ?

Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици.

Ако искате да го запазите за по-дълго време и забележите, че се образува цвят и зелето е на път да се развали, добавете лозови листа в бъчвата и ще прекъснете процеса на ферментация. Така можете да го запазите почти през цялата зима и да се наслаждавате на вкуса му до ранна пролет.

РЕЦЕПТА ЗА ВКУСНО И ХРУПКАВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Набраните зелки се оставят да престоят няколко дни.
След това ги измийте, почистете повредените глави и издълбайте кочаните.

  • Подредете главите една по една в бъчвата, след което напълнете всяка издълбана дупка със сол. В дупките може да се сложи и по малко нарязано зеле.
  • Когато сте наредили цялото зеле, оставете да престои една нощ. На следващия ден залейте с вода.
  • Важно е цялото зеле да е във водата. За притискане използвате тежък камък или бутилка вода. 
  • След като минат 24 часа, отворете съда и налейте вода.
  • Пробвайте дали е достатъчно солено, ако не, добавяете още сол.
  • Всеки ден през следващите 7 дни продухвайте бурето с маркуч, така че солта да се разтвори максимално добре и водата да остане чиста, т.нар. претакане.

След 7 до 10 дни зелето трябва да промени цвета си и да започне да ферментира.
Наслаждавайте през цялата зима.