В края на лятото е най-подходящото време за слагане на туршия. Вече сме се нарадвали на вкуса на пресните плодове и зеленчуци и е време да запазим от тях и за зимата. Вариациите на приготвяне на царската туршия са много. Тази зимнина е характерна с това, че се използват различни по вид и цвят зеленчуци, които се запазват хрупкави. В бурканите може да добавите още зеле, хрян, магданоз, и др.
За консервиране някои използват аспирин, други варят бурканите. Нашата рецепта е бърза, лесна и не включва тези техники.
От посоченото количество зеленчуци се получават 5 броя буркани с вместимост 1700 мл. Използвайте капачки на винт за лесно затваряне.
Съставки
- 5 с.л. Захар
- 1,7 литри Вода
- 750 литри Оцет
- 5 с.л. Сол
- 1/2 връзка Целина
- 1,5 кг Карфиол
- 2 кг Моркови
- 2 кг Камби
- 1 кг Зеле
Начин на приготвяне
- 1. Зеленчуците се нарязват на едри парчета и се смесват.
- 2. На дъното на бурканите се пускат по няколко цели зърна черен пипер и бахар. След това се пълнят с нарязаните зеленчуци. За да стане плътно, може леко да ударите буркана в плота или да използвате лъжица, с която да натиснете зеленчуците отгоре.
- 3. Водата и оцетът се сипват в тенджера и се слагат да заврат.
- 4. Върху зеленчуците във всеки буркан се слага солта и се залива с горещата марината. Слагат се капачки на винт.
- 5. Бурканите леко се разклащат, за да се разпредели сместа равномерно, след което се обръщат с капачката надолу. Подреждат се върху кърпа. Така престояват една нощ.