Дестинация, транспорт, билети, багаж... много са нещата, за които трябва да се погрижите, свързани с почивката. И застраховката сякаш остава на заден план. А не бива!

Застраховката е именно онова камъче, което може да обърне колата. И същото заради която да ви изплатят не малка сума, ако с колата нещо се случи. Ето защо не е добра идея да я пропускате. 

Застраховката е правилното решение за безопасността и сигурността ви

Тя е насочена към много широк кръг от хора, вещи и дейности. В повечето случаи застрахователните агенти са гъвкави и могат да предоставят индивидуален план, свързан с възможностите за плащане и нуждите. Дори не е нужно да ходите в офис и да се ангажирате с час и пътуване. Застрахователните агенти могат да дойдат на удобно за вас място. 

Застраховка може да сключат и чужденците в България. Те дори са длъжни да имат този вид защита - краткотрайни и дълготрайни.

Снимка: istockphoto.com

Застраховката - план Б (а също В и Г)

В почти всеки екшън филм, стане ли напечено, някой от героите пита - "Имаме ли план Б?". Застраховката е именно това, но в реалния живот. 

Основна цел на застраховката преди пътуване е осигури спокойствие в случай на рискови ситуации, като: 

  • Инциденти, злополука или други събития, изискващо медицинска или дентална услуга
  • Отмяна на полет, или при голямо закъснение.
  • Организиране на спасителна акция и издирване, в случай че се изгубите в планината.
  • Репатриране в случай на смърт.
  • Защита при кражба или повреда на багаж.

Защо да си направите застраховка преди пътуване?

Спокойствието е фактор, който няма цена. Застраховката осигурява именно това. Без значение по какъв повод и къде пътувате, тя ще ви гарантира адекватна реакция при случки, които не може да предвидите. Дори да ви се наложи да заплатите нещо, след това ще ви бъдат възстановени направените разходи.

Застраховката ще ви спести много неприятности, пари и време. 

При някои пътувания те са задължителни, при други - може да направите минимума, ако не искате да затваряте  много пари. 

Често застрахователните дружества предлагат денонощни консултации или подкрепа при нужда. Така, когато и да ви се наложи да зададете въпрос или да ви се осигури помощ, просто го правите. 

Със застраховка може дори да излезете на печалба 

В най-добрият случай просто не ви се налага да ползвате застраховката си. Но ако трябва да платите сума за ремонт, операция или друго, тя със сигурност ще е по-висока, отколкото ако имате застраховка. 

Застраховката помощ при пътуване най-често покрива разходи за медицински услуги, юридическа помощ, специализирано съдействие и така нататък. С подписан застрахователен договор при пътуване, те се покриват от брокера.