Тръгвате на почивка, но нещо все ви кара да се чувствате неспокойни. Мисълта, че в дома ви може да се случат неприятности не ви оставя дори по време на ваканция. 

Най-лесното, което може да направите, е да помолите доверен приятел да обгрижва дома ви. Помолете някой съсед да прибира пощатата ви, ако все още получавате писма и брошури. Пълната пощенска кутия е сигурен знак за крадците, че в този дом няма никой от известно време. Спестете им този знак. 

Освен на добри приятели и услужливи съседи, спокойно може да се доверите и на съвременните технологии. Ето няколко решения, с които може да си осигурите още малко спокойствие.

  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България
Wi-fi камери

Може да се снабдите с малки камери, които да предават сигнал в реално време и така да наблюдавате дома си от разстояние. Най-лесният вариант е да се включите през Skype и така да наблюдавате какво показват камерите, поставени на стратегически места в дома ви.

Снимка: iStock

Приложения за следене на обстановката в дома

Съществуват множество приложения за мобилните телефони, с които също може да следите какво се случва в дома ви от разстояние. Така 500 км до морето се свеждат само до един клик върху дисплея. Независимо дали сте някъде далеч на почивка, или отсъствате само за няколко дни, свободното приложение mydlink Lite ще ви даде възможност винаги да бъдете свързани с дома си. Може да го използвате апликацията с iPhone, телефон с Android, Windows, с Wi-Fi или 3G / 4G/ 5G връзка.  

Таймери за включване на осветлението и спускане на завесите

Поставете таймери на лампите и завесите. Настройте ги да се включват в определено време. Така ще създадете илюзията, че в този дом има хора, които сутрин се събуждат и вдигат завесите, а вечер включват осветлението. На завесите се поставят специални механизми, които са с тихи моторчета, осигуряващи маневрите.

Снимка: Jon Nurse

Направете си застраховка

Застраховка Имущество е създадена, за да гарантира финансови средства за възстановяване на дома след бедствия като пожар, земетресение и наводнение. Имайте предвид, че застрахователните компании покриват разходи за възстановяване на щети по възстановителна стойност (разходи за ремонт и възстановяване), а не по пазарна цена на имота.

Застраховките срещу кражба също дават добро покритие. За някои от тях дори не е нужно да с еоглежда дома преди това.и да се прави опис на имуществото. Покритието на кражба с взлом може да е до 10 000 лева.